Příměří v Sýrii zatím není. Problém je v Moskvě a Damašku, tvrdí Kerry

Syrské město Aleppo

Syrské město Aleppo Zdroj: ctk

USA a Rusko se ve čtvrtek v New Yorku nedohodly na novém zastavení palby v Sýrii. Podle amerického ministra zahraničí Johna Kerryho je problém na straně Moskvy a Damašku. Jednání budou pokračovat v pátek, informovala agentura AFP.

Kerry vyzval ruskou a syrskou vládu, aby udělaly víc pro splnění své části mírové dohody. „Pokud za námi Rusové přijdou zpět s konstruktivními návrhy, budeme naslouchat,“ řekl Kerry podle agentury Reuters po jednání skupiny více než 20 států o Sýrii na okraji zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku.

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov potvrdil, že nebyla dosažena dohoda o příměří. „Nic se nestalo,“ řekl podle agentury DPA. Moskva a Teherán si stěžovaly, že se k americko-ruské dohodě o zastavení palby zatím připojilo jen málo syrských opozičních skupin.

Zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura popsal setkání jako „zklamání“. Dodal ale, že chce věřit, že Rusko a USA míní vážně své snahy o zprostředkování míru v Sýrii.

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier odmítl označit mírové snahy za ztroskotané. Diskuse byla podle něj „velmi otevřená a velmi kontroverzní“. Uvnitř skupiny je prý značný souhlas s úvahami o vyhlášení vícedenních bezletových zón nad určitými oblastmi Sýrie.

Také si přečtěte:

Francie naléhala na Sýrii, aby svá letadla ponechala na zemi. „Reakce Rusů nebyla uspokojivá,“ řekl po setkání francouzský šéf diplomacie Jean-Marc Ayrault.

„Assadova ofenzíva (v Halabu) je velmi negativní. Vysílá špatný signál,“ uvedl nizozemský ministr zahraničí Bert Koenders.