Přistání ve Stalingradu. Volgogradský gubernátor chce přejmenování letiště

Volgogradské letiště

Volgogradské letiště Zdroj: CC BY SA 3.0: A.Savin via Wikimedia Commons

Lidé cestující letecky do ruského Volgogradu se už brzy mohou ocitnout ve Stalingradu. Podle informací ruských médií se připravuje změna názvu místního mezinárodního letiště, které má nést jméno frontového města z druhé světové války. Výzvy k přejmenování celého města z Volgogradu na Stalingrad zatím neprošly ruským parlamentem.

Návrh válečných veteránů přejmenovat volgogradské letiště na stalingradské podpořil volgogradský gubernátor Andrej Bočarov. Zastává názor, že takový krok by posílil vlasteneckou výchovu mládeže a byl by projevem úcty k padlým obráncům města. V mohutné vojenské operaci Rudá armáda na přelomu let 1942-43 porazila silné armádní sbory wehrmachtu a zasadila se o rozhodující obrat bojů na východní frontě.

Volgogradští veteráni o návrat k dřívějšímu pojmenování města intenzivně usilovali. Sám ruský prezident Vladimir Putin před dvěma lety nevyloučil, že by se Volgograd k válečnému pojmenování mohl vrátit. Navrhl uspořádat o této otázce referendum.

Loni ruští komunisté předložil návrh na přejmenování Volgogradu na Stalingrad ve Státní dumě, ale při hlasování neprošel. Podle volgogradského rozhlasu není vyloučeno, že v případě přejmenování mezinárodního letiště už veteráni na změně názvu celého města nebudou trvat.