Přítomnost NATO v Pobaltí ohrožuje ruskou bezpečnost, říká ruský ministr obrany

ruský ministr obrany Sergej Šojgu

ruský ministr obrany Sergej Šojgu Zdroj: CC BY-SA 3.0: Vitaly V. Kuzmin; WikimediaCommons

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu
Ruský prezident Vladimír Putin a ministr obrany Sergej Šojgu
Ruský prezident Vladimir Putin (za ním ministr obrany Sergej Šojgu) nařídil provést náhlou komplexní prověrku bojové pohotovosti vojsk v západním a centrálním Rusku.
4
Fotogalerie

Přítomnost letounů NATO ve vzdušném prostoru pobaltských států podle ruského ministra obrany Sergeje Šojgua ohrožuje ruskou národní bezpečnost.

Letecká mise NATO ve vzdušném prostoru Pobaltí podle Šojgua vytvořila takzvanou zónu omezeného přístupu, která obklopuje Kaliningradskou oblast a Baltské moře. "Akce NATO považujeme za narušení rovnováhy sil v regionu a za vytvoření hrozby pro ruskou bezpečnost," řekl ministr.

Do letecké mise NATO v Pobaltí se zapojuje i česká armáda. České letouny pobaltský vzdušný prostor střežily už několikrát a v rámci příští zahraniční mise by se měly do Pobaltí vrátit. Jeho vzdušný prostor by podle náčelníka generálního štábu české armády Josefa Bečváře opět střežilo pravděpodobně v roce 2019.

Aliance se loni rozhodla posílit východní křídlo NATO kvůli rostoucím obavám východních členů z Ruska. Do Pobaltí a Polska proto vyslala čtyři mnohonárodní prapory.