Privatizace řecké sázkové kanceláře se účastní také Jiří Šmejc

Jiří Šmejc

Jiří Šmejc Zdroj: profimedia.cz

Privatizace podílu 33 procent v řeckém státním sázkovém monopolu OPAP, kterou tato jihoevropská země nedávno zahájila, se účastní také český investor Jiří Šmejc. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž je Šmejc poradcem jedné ze skupin, které se chtějí privatizace zúčastnit.

Řecko se pro privatizaci sázkové kanceláře, v níž stát vlastní podíl 34 procent, rozhodlo kvůli tíživé ekonomické situaci a vysokým deficitům státního rozpočtu. Podle řecké privatizační agentury HRADF do pátečního termínu vyjádřilo předběžný zájem o účast na privatizaci osm firem.

Je mezi nimi například dceřiná firma čínské společnosti Fosun International, firmy BC Partners a TPG Capital LP nebo estonská společnost Playtech spolu s německou firmou Playtech. Reuters neupřesnila, jakému z dalších zájemců Šmejc radí, uvedla jen, že tak činí spolu s řeckým magnátem Jorgosem Melissanidisem, který podniká v námořní dopravě.

Atény chtějí kupce sázkové firmy, která je jednou z největších sázkových společností v Evropě s akciemi na burze, vybrat začátkem příštího roku.

Loni Řecko získalo z prodeje státního majetku jen 1,6 miliardy eur (39,9 miliardy Kč), z toho polovinu prodejem nových licencí pro OPAP na provozování sázek. V letošním roce se Atény s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem dohodly na cíli získat tři miliardy eur. Řecko původně mělo plán zajistit si privatizací do roku 2015 až 50 miliard eur, po velmi pomalém začátku programu se ale plán omezil na 19 miliard eur.