Problémové Košice přijdou o další miliony

Košice

Košice Zdroj: Foto Libor Budinsky

Metropole východního Slovenska, která se kvůli tlaku věřitelů pohybuje na hranici nucené správy, musí řešit další finanční problém. Opět z něj viní bývalé vedení magistrátu, které v roce 2005 přepsalo lukrativní pozemky místního Všesportovního areálu na fotbalový klub MFK Košice. Ten měl na darovaných pozemcích postavit nový stadion. Kvůli množícím se dluhům ale od svých záměrů ustoupil a pozemky nyní prodává. Jenže za méně než polovinu částky, již si přeje město.

„Nabídka je nízká, ale odráží současnou situaci. Já jsem pro prodej, vyřešilo by to problémy MFK, ale odsouhlasit to musí ještě město,“ říká majitel klubu Blažej Podolák. Jenže městu není po vůli fakt, že pozemky půjdou výrazně pod cenu. Znalecký posudek jejich hodnotu odhaduje na 7,5 milionu eur. Nejvyšší nabídka Miroslava Remety, majitele konkurenčního klubu Tatran Prešov, je na částku 3,5 milionu.

„Pro město by bylo ideální, kdyby byl někdo ochoten za pozemky zaplatit částku na úrovni znaleckého posudku,“ říká primátor Košic Richard Raši (Smer-SD). Proti navrhovanému prodeji jsou i poslanci. Hovoří o tom, že jsou zahnáni do kouta. Pokud by totiž prodej neodsouhlasili, hrozí, že by zadluženému fotbalovému klubu i městu sebral pozemky exekutor.

Parcely budou navíc v sousedství fotbalového stadionu, který v příštím roce nakonec začne stavět město spolu se Slovenským fotbalovým svazem v rámci výstavby dvaceti sportovišť na Slovensku s velkorysou podporou státu. Automaticky a rapidně tak naberou na hodnotě. „Podolák dostal pozemky na stavbu stadionu, když ho stavět nechtěl, měl je městu vrátit,“ kritizuje postup města i fotbalového klubu poslanec Emil Petrvalský (SDKÚ-DS, KDH, MOST-Híd). O osudu transakce rozhodne zářijové městské zastupitelství.