Problémy má i španělský fotbal. Policie kvůli podezření z korupce zatkla šéfa tamního svazu

Maria Villar, prezident španělské fotbalové federace

Maria Villar, prezident španělské fotbalové federace Zdroj: Reuters

Maria Villar, prezident španělské fotbalové federace
2
Fotogalerie

Španělská policie zatkla šéfa tamního fotbalového svazu Ángela Maríu Villara, jeho syna a další fotbalové funkcionáře. Podezřívá je korupce, zpronevěry a podvodu. Kvůli vyšetřování policie zasahuje v sídle španělské fotbalové federace. 

Podle informací agentury AP vyšetřovatelé zjišťují v kancelářích informace o financování svazu. Celkem bylo zadrženo pět lidí. Vedle Villara a jeho syna také viceprezident svazu pro ekonomiku Juan Padrón a prezident a sekretář regionální federace na Tenerife.

Sedmašedesátiletý Villar stojí v čele španělského fotbalového svazu od roku 1988. V květnu byl zvolen poosmé za sebou, když neměl protikandidáta. Španělský fotbal by tak měl řídit do roku 2020.

Villar je také viceprezidentem mezinárodních fotbalových organizací FIFA a UEFA. Jakožto první místopředseda byl po loňské rezignaci Michela Platiniho dočasným šéfem UEFA. Vedení evropského fotbalu se zatím k situaci nechce vyjadřovat. „Víme o zprávách o panu Villarovi. V této chvíli ale nemáme žádný komentář,“ uvedla UEFA v tiskové zprávě.

Villar je považován za velmi vlivného fotbalového funkcionáře. V listopadu 2015 dostal od etické komise FIFA pokutu 25 tisíc švýcarských franků, protože nespolupracoval při vyšetřování přidělení fotbalového mistrovství světa 2018 do Ruska.