Proč vyhrál? Americký tisk hledá příčiny Trumpova nečekaného vítězství

Americké volby

Americké volby Zdroj: čtk

Americké volby
Donald Trump se stane 45. prezidentem USA
Donald Trump se stane 45. prezidentem USA
Donald Trump se stane 45. prezidentem USA
Americké volby
18
Fotogalerie

Vítězství bílých voličů bez vyššího vzdělání, kteří cítili pohrdání politických, kulturních a hospodářských elit. Bezhlavá touha po změně. To přivedlo Donalda Trumpa do Bílého domu.

Donald Trump ve volbách přemohl sebejistý establishment, jeho vítězství je ponižujícím úderem zpravodajským médiím, průzkumům mínění a vedení Demokratické strany ovládanému Hillary Clintonovou. V komentáři k výsledkům prezidentských voleb to píše The New York Times.

„Kdo je muž, který bude 45. prezidentem? Po půldruhém roce matoucích tweetů a neuspořádaných projevů si nemůžeme být jisti,“ konstatoval deník. „Víme ale, že je nejméně připraveným prezidentem v moderních dějinách. Víme, že svými slovy i skutky se projevil jako člověk neschopný vést mnohotvárný národ 320 milionů lidí. Víme, že politickým oponentům vyhrožoval stíháním a vězněním, že hovořil o omezení svobody tisku. Víme, že bez uzardění lže.“

Republikáni budou brzy kontrolovat každý resort federální vlády, obsadili většinu guvernérských křesel, ovládli parlamenty jednotlivých států. „Trumpovým mstivým instinktům tak očividně nic nebrání. Ostatní republikánští vůdci včetně budoucího viceprezidenta Mikea Pence jen hledali omluvu pro jeho výstřední chování,“ uvedl deník.

„Ohrožováním všech norem americké politiky Trump rozvrátil nejdřív Republikánskou stranu a nyní i demokraty, kteří se pokusili obnovit vládu Clintonových v okamžiku, kdy národ netrpělivě očekával změnu. Roli sehrály sexismus a rasismus, ale také vášnivá a dokonce bezhlavá touha po změně,“ napsal The New York Times.

Trumpovo vítězství nad Hillary Clintonovou ponechává bez odpovědi dvě nejdůležitější otázky: Jaký prezident bude a jakou zemi povede? napsal list The Washington Post. Cesta kupředu je podle něj krajně nejistá.

„Hlavními tématy Trumpa jsou obchod, migrace a právo a pořádek. Ani cesta k těmto třem cílům ale nemá hmatatelný obsah. Jeho kampaň nebyla o politických programech. Byla ranou mezi oči establishmentu, americkou verzí populistických povstání proti otevřeným hranicím a globalizaci, která jsou patrná v ostatních západních společnostech,“ uvedl deník.

„Úterní volba byla vítězstvím převážně bílých voličů bez vyššího vzdělání, kteří se cítili opomenutí hospodářským oživením. Voličů, jež Washington ignoroval a kteří cítili pohrdání politických, kulturních a hospodářských elit. Stačilo to k porážce Clintonové a jejího snu o první americké ženě v křesle prezidenta. Šokové vlny bude cítit měsíce, možná roky,“ konstatoval list.

„Volební systém nakonec zmanipulovaný nebyl. Bývalá první dáma, senátorka a ministryně zahraničí nedokázala porazit boháče, který se v životě věnoval budování hotelů, kasin a golfových hřišť a účastnil se reality show,“ hodnotí Trumpovo vítězství web televize Fox News. „Pozornost veřejnosti se brzy přesune ke sledování, jak Trump povládne těžce rozdělené zemi s pomocí republikánského Kongresu a se zahořklou demokratickou menšinou. Bude čelit nové práci v systému, který označil za zkorumpovaný a nečestný,“ uvádí komentář.

Video placeholde
Trumpův vítězný projev - české titulky • YouTube.com, Reflex.cz