Prodejte nám vaše zbraně, tlačí Peking na EU

Vojenské cvičení Čínské lidové armády

Vojenské cvičení Čínské lidové armády

Čínský premiér Wen Ťia-pao vyzval Brusel, aby zrušil unijní embargo na prodej zbraní do Číny, které bylo zavedeno po masakru na náměstí Nebeského klidu v roce 1989. Premiér Říše středu o uvolnění zákazu požádal na dnešním summitu EU-Čína, jeho posledním před předáním moci na konci roku.

„Budu mluvit velmi upřímně…ale řešení nám stále uniká už posledních deset let. Hluboce toho lituji a doufám, že EU najde řešení této otázky,“ řekl Wen v Bruselu. Unie zavedla embargo na prodej zbraní do Číny poté, co pekingský režim za použití tanků krvavě potlačil studentské protesty na náměstí Nebeského klidu v Pekingu v roce 1989.

Podle čínské vlády tehdy zemřelo 200 až 300 lidí, podle studentských zdrojů až 2000. Peking už dříve označil embargo za „pozůstatek studené války.“

Zdroje z Bruselu na téma zbrojního embarga uvedly pouze to, že „se dohodli, že se nedohodnou“. Itálie a Francie dlouhodobě volají po zrušení embarga. Spojené státy ho podporují. Kromě zbraní zmínil Wen další překážky, kterými se Evropa brání před zbožím z Číny – například dovozní tarify na určité zboží.

V otázce globálního oteplování Čína s EU podepsala společné prohlášení, v níž se zavazuje ke spolupráci na ochraně klimatu a snižování emisí skleníkových plynů. Smlouva ale své dodržování ničím nevynucuje.

Obchod EU a Číny se během premiérského období Wena více než zečtyřnásobil. Evropa je pro Čínu exportním trhem číslo jedna, EU je pak druhým největším importérem do Číny.