Prognóza: kvůli sankcím čeká Rusko recese

EBRD zhoršuje výhled pro ruskou ekonomiku, západní sankce ji nejspíš pošlou do recese

EBRD zhoršuje výhled pro ruskou ekonomiku, západní sankce ji nejspíš pošlou do recese Zdroj: ctk

Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) je přesvědčena, že ruská ekonomika sklouzne do recese. Podle ní k tomu přispějí sankce, které na Rusko za jeho postup v ukrajinské krizi uvalily západní země. Letos bude ruská ekonomika stagnovat, příští rok ale už o 0,2 procenta klesne.

Ještě v květnu přitom banka na příští rok předpovídala růst, a to o 0,6 procenta. „Myslíme si, že je teď ještě pravděpodobnější, že Rusko spadne do recese…. určitě,“ řekl hlavní ekonom EBRD Erik Berglof.

EBRD rovněž upozornila, že pokud Evropská unie a Spojné státy přijmou přísnější sankce, stav ruské ekonomiky se bude dále zhoršovat.

Sankce podle EBRD mají dopad hlavně na podnikatelskou důvěru v Rusku, omezují přístup podniků a bank na mezinárodní kapitálové trhy a usnadňují odliv kapitálu ze země. Letos v červenci pak EBRD zmrazila nové investiční projekty v Rusku.

Meziroční růst HDP Ruska

V Česku EBRD neinvestuje. Je už vyspělou zemí
EBRD byla založena v roce 1991, aby pomáhala bývalým komunistickým zemím střední a východní Evropy a bývalého Sovětského svazu při přechodu k tržnímu hospodářství. Má pomáhat rozvoji finančních institucí, právního systému či infrastruktury, a také podporovat soukromé podnikání a privatizaci.
V České republice již EBRD nějaký čas neinvestuje, protože Česko podle pravidel EBRD dosáhlo dostatečného stupně transformace ekonomiky.