Prohra Le Penové bude vzpruhou pro akcie

Marine Le Penová

Marine Le Penová Zdroj: reuters

Marine Le Penová
Marine Le Penová
Marine Le Penová
Šéfka francouzské Národní fronty Marine Le Penová navštívila nizozemského předsedu Strany pro svobodu Geerta Wilderse
5
Fotogalerie

Výsledky prezidentských voleb ve Francii mohou významně finančně podpořit evropský region v případě, že v prezidentských volbách prohraje kandidátka Národní fronty Marine Le Penová.

Podle studie americké banky JP Morgan by prohra Le Penové mohla vést k tomu, že portfolio manažeři vtrhnou na evropské akciové trhy a zvýší jejich hodnotu až o deset procent.

„Jsme přesvědčeni, že některé finanční toky by se mohly vrátit do evropského regionu poté, co bude snížena politická nejistota,“ uvedla banka JP Morgan. S tím také souhlasí analytik společnosti Deloitte David Marek. „Pozitivní reakce akciových trhů by byla logická. Jen trhy někdy nebývají logické,“ uvedl.

V případě výhry Le Penové JP Morgan nastiňuje černé scénáře. Euro by mělo výrazně propadnout a prodávat se za 0,98 dolaru, akcie by propadly dokonce o dvacet procent.

Většina oslovených politologů a ekonomů se ale domnívá, že Le Penová, která chce zemi dostat pryč z eurozóny, nemá příliš velké šance na vítězství. „Francouzské volby byly často označovány za velké riziko pro letošní rok, já bych toto riziko ale vůbec nechápal jen v negativním slova smyslu. Mezi kandidáty měl největší šanci na vítězství nejprve François Fillon, pak ho vystřídal Emmanuel Macron,“ uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.