Prokurátor prý stáhne obvinění proti Strauss-Kahnovi

Nebylo to
nejhorší.
Výkonný
ředitel MMF
Dominique
Strauss-
-Kahn (na
snímku
vpravo
se šéfem
Světové
banky
Robertem
Zoellickem)
nepovažuje
výsledek
setkání za
selhání

Nebylo to nejhorší. Výkonný ředitel MMF Dominique Strauss- -Kahn (na snímku vpravo se šéfem Světové banky Robertem Zoellickem) nepovažuje výsledek setkání za selhání Zdroj: reuters

Americký deník New York Post dnes s odvoláním na nejmenovaného vyšetřovatele uvedl, že prokurátoři stáhnou obvinění ze sexuálního útoku vznesené proti bývalému šéfovi Mezinárodního měnového fondu (MMF) Dominiquovi Strauss-Kahnovi. Má se tak prý stát při jeho příštím stání před soudem 18. července, nebo ještě dříve, kvůli pochybám o věrohodnosti ženy, která jej obvinila ze znásilnění.

„Všichni víme, že ten případ je neudržitelný,“ citoval deník vyšetřovatele, podle něhož je stažení obvinění kvůli poškození věrohodnosti údajné oběti prakticky „jistotou“.

Dvaatřicetiletá žena původem z Guineje vyšetřovatelům opakovaně lhala. Například v rozporu s tím, co tvrdila, uklízela po incidentu jiný pokoj, pak se vrátila do apartmá Strausse-Kahna a teprve potom ohlásila (údajný) incident svému nadřízenému. Podle zpráv médií se lži dopustila i dříve vůči americkým imigračním a daňovým úřadům.

Soud na základě zpochybnění věrohodnosti ženy v pátek Strausse-Kahna propustil z domácího vězení a rozhodl o vrácení kauce, kterou bývalý šéf MMF musel složiv v květnu. Ze Spojených států ale Francouz zatím odjet nesmí.

I pokud američtí prokurátoři obvinění stáhnou, nemusí to pro Strausse-Kahna znamenat konec procesů v souvislosti s jeho údajnými sexuálními delikty. Francouzská novinářka a spisovatelka Tristane Banonová chce totiž dnes na dvaašedesátiletého francouzského politika a finančníka podat žalobu pro pokus o znásilnění z roku 2002.