Proslulé doubledeckery budou už jen na vodík, Londýn bojuje se smogem

Londýnský doubledecker

Londýnský doubledecker Zdroj: Profimedia.cz

Autobus na vodík
Autobus na vodík
Londýnský doubledecker
Londýnský doubledecker
Londýnský doubledecker
6
Fotogalerie

Starosta Londýna Sadiq Khan se zavázal, že od roku 2018 přestane město kupovat proslulé dvoupatrové autobusy na dieselový pohon. Městskou hromadnou dopravu bude do budoucna pohánět vodík. Město chce razantně zakročit proti znečištěnému ovzduší.

Starosta Khan odhalil historicky první dvoupodlažní autobus poháněný vodíkem, který vyrábí společnost Wrightbus. Do ulic se v rámci testování dostane už v příštím roce. Khan také uvedl, že v případě jednopodlažních autobusů bude město kupovat už jen modely na bezemisní paliva, napsal Bloomberg.com.

Podle Khana Londýn postupuje směrem k zelené autobusové dopravě ve spolupráci s dalšími metropolemi světa. Do roku 2020 je přestanou pořizovat města jako New York, Amsterdam nebo Kapské město. Do roku 2025 se jich zbaví také Paříž, Madrid nebo Mexico City.

"Je skvělé, že další a další města pořizují čisté autobusy namísto těch dieselových. Je to jasný signál, že chceme v našich městech pouze nejčistší technologie," uvedl Khan.

Khan označil znečištěný vzduch za hlavního viníka 9400 předčasných úmrtí ročně. Od svého nástupu do funkce v květnu 2016 omezil vjezd dieselových autobusů do některých částí města, navrhl emisní poplatek za nejvíce znečišťující vozidla a ohlásil plán na rozšíření takzvaných ultra nízkoemisních zón.