Stovky tisíc aut v indickém Dillí přijdou o techničák, město ovládla smogová kalamita

Dopravní špička v indickém Dillí

Dopravní špička v indickém Dillí Zdroj: ctk/ap

Muž na truv Dillí přenáší pytek s čilli
V úterý spadl v areálu v Dillí most pro pěší a zranil 27 pracovníků
Oslavy budoucího indického premiéra Naréndra Módího v Dillí po vítězství ve volbách
Oslavy budoucího indického premiéra Naréndra Módího v Dillí po vítězství ve volbách
Toaleta ze 30. let minulého století v muzeu v Novém Dillí
15
Fotogalerie

Úřady v indické metropoli Dillí začaly odebírat technické průkazy naftovým vozidlům starším patnácti let. Jde o další snahu ulevit obyvatelům od nejhorší smogové krize za posledních sedmnáct let, která již trvá déle než týden.

Agentura Reuters citovala prohlášení městské správy, podle kterého má z ulic zmizet přibližně 200.000 problémových vozidel.

Opatření nařídil indický nejvyšší soud, který i v minulosti usiloval o zlepšení kvality vzduchu v Dillí. Učinil tak v reakci na rozsáhlé občanské iniciativy. Již v červenci přitom orgán indické vlády pro ekologii National Green Tribunal nařídil hlavnímu městu zakročit proti naftovým autům starším deseti let. Opatření však nikdo nedodržoval.

"Nařízení se setkávají s laxním přístupem. Naléhavost znečištění ovzduší, obzvláště v zimních měsících, se nebere vážně," řekla šéfka Centra pro vědu a životní prostředí Sunita Narainová. Její centrum stálo za jednou z petic podaných nejvyššímu soudu.

Úroveň znečištění je pro zhruba sedmnáct milionů lidí v Dillí kritická i poté, co úřady o víkendu na pět dní zastavily veškeré stavební práce. "Špatný vzduch jsem cítil, ještě než naše letadlo přistálo v Dillí," řekl dnes Reuters po příletu do města místní podnikatel Kiran Šáh.

Koncentrace prachových částic (menších než 2,5 mikrometru) sice dnes klesla z hodnot kolem 800 mikrogramů na metr krychlový na přibližně 370, stále však řádově přesahuje normu Světové zdravotnické organizace stanovenou na 25 mikrogramů.

Tyto mikroskopické částice se usazují hluboko v plicích a způsobují dýchací potíže či pálení v krku. Nejvyšší představitel města Arvind Kedžrivál proto o víkendu doporučil obyvatelům, aby nechodili ven a pracovali z domovů. Zároveň nařídil nejméně na tři dny uzavřít všechny školy v metropoli.

Smogem sužované Dillí postupně ovládá panika. Britská zpravodajská stanice BBC dnes napsala, že ve městě dochází zásoby filtračních roušek a lidé na ně stojí dlouhé fronty. "Klidně budu čekat celý den, ale bez roušky neodejdu," řekl BBC jeden z nakupujících. Účinnost roušek přitom podle studie zveřejněné v září agenturou AP nikdy není stoprocentní, a zejména ty levnější poskytují jen chabou ochranu.