Proti nezaměstnanosti. Polsko nabízí firmám levné úvěry

ilustrační foto (Profimedia.cz)

ilustrační foto (Profimedia.cz) Zdroj: Profimedia.cz

V Polsku startuje program záruk, který má malým a středně velkým firmám usnadnit přístup k levným úvěrům. Vláda by tak chtěla bojovat s nezaměstnaností, která podle statistického úřadu v lednu stoupla na 14,2 procenta.

„Zahájili jsme velmi odvážný program,“ prohlásil premiér Donald Tusk o iniciativě, která by měla pomoci až padesáti tisícům firem. Státní banka BGK vydá letos záruky ve výši třiceti miliard zlotých, zhruba 185 miliard korun, za úvěry pro malé a středně velké firmy.

To by mělo k úvěrování tohoto podnikatelského sektoru přimět i komerční a družstevní banky. Jasným cílem opatření je účinný boj s nezaměstnaností skrze investice. „Bude se stavět, takže budou pracovní místa,“ uvedl šéf vlády. Úvěry budou garantovány do hranice šedesáti procent, z čehož vyplývá, že celkově může být půjčeno padesát miliard zlotých. Banka BGK odhaduje, že nové možnosti bude chtít využít zmíněných až padesát tisíc firem. Maximální výše jedné záruky je nastavena na 3,5 milionu zlotých, což znamená, že firma může dosáhnout na téměř šestimilionový úvěr.

Záruky by měly být vydávány od začátku března. Ty, které budou uděleny ještě letos, budou prvních dvanáct měsíců bez nákladů. Pak bude roční provize činit půl procenta záruky, což je významně pod tržní úrovní. I samotná procedura vydávání má být nakloněna klientům.

Přístup firem k úvěrům v Polsku obecně představuje významný problém, domnívají se experti oslovení deníkem Rzeczpospolita. Dokonce i firmy s vyváženým cash flow a dobrou bankovní minulostí byly dosud peněžními domy odmítány.
V Polsku je zhruba 1,5 milionu malých a středně velkých firem, které zaměstnávají skoro šest milionů lidí.