První peníze z pomoci EU Turecku zaplatí vzdělání syrským dětem

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Evropská komise dnes oznámila první využití peněz ze tří miliard eur (81 miliard korun) určených ke zlepšení situace syrských uprchlíků v Turecku. Celkem 55 milionů (asi 1,5 miliardy korun) pomůže syrským školákům s přístupem ke vzdělávání, 40 milionů (cca miliarda korun) využije Světový potravinový program OSN na humanitární pomoc.

Tři miliardy eur slíbila EU Turecku loni v listopadu jako součást společného akčního plánu, od kterého si slibuje výrazné snížení nynějšího migračního proudu. Miliarda jde z unijního rozpočtu, počátkem letošního února se unijní země dohodly, jak doplní zbývající dvě.

Peníze mají sloužit ke zlepšení situace více než 2,5 milionu syrských uprchlíků přímo v Turecku. Celkem jsou ale v zemi přes tři miliony uprchlíků a Ankaru už krize stála přes sedm miliard eur (bezmála 190 miliard korun).

Oněch 55 milionů eur zajistí podle Evropské komise přístup ke vzdělání 110 tisíc syrských dětí v Turecku už v nynějším školním roce, především prostřednictvím dětského fondu Spojených národů (UNICEF). Evropské peníze už nyní umožňují vzdělávání dalším 200 tisíc dětem.

Světový potravinový program OSN společně tureckým Červeným půlměsícem využije dalších 40 milionů eur na jídlo, které si mohou uprchlíci pořídit na poukázky ve speciálně k tomu účelu zřízených obchodech.