První studie trhu s marihuanou: Poptávka je mnohem větší, než se čekalo

Oslavy legalizace marihuany v Denveru

Oslavy legalizace marihuany v Denveru Zdroj: ctk

Regulátor konopného byznysu v Coloradu zveřejnil první analýzu legálního trhu s marihuanou. Podle ní je poptávka po konopí mnohem vyšší, než se před legalizací očekávalo. Obyvatelé Colorada spotřebují 121 tun marihuany ročně.

Studie, kterou zveřejnil server abcnews.com, vychází z údajů za první tři měsíce legálního prodeje konopí ve státě Colorado.

Místní obyvatelé spotřebují odhadem 121 tun konopí ročně, přičemž dalších 9 tun zkonzumují turisté, kteří za marihuanou cestují zejména do hlavního města Colorada Denveru. Turisté přinášejí do Denveru až 44 procent maloobchodních tržeb. Průměrná cena konopí je 7,8 dolaru za gram. Objem peněz, které se v byznysu s konopím točí, je podle unikátní studie pětimilionového Colorada přibližně třikrát vyšší, než státní úřady původně očekávaly.

ilustrační fotoilustrační foto | Profimedia.cz

Podle analýzy kouří marihuanu třetina konzumentů jen jednou měsíčně. Rekreační marihuana tedy tvoří jen malou část zeleného prodeje. „Silní uživatelé spotřebují mnohem větší množství marihuany a konzumují ji mnohem častěji než jiní spotřebitelé,“ konstatuje studie.

Černý trh nezmizel

Navzdory legálnímu prodeji konopí v Coloradu pořád existuje černý trh s marihuanou. Podle studie, která zahrnuje také údaje o nelegálním prodeji, si konopí načerno kupují zejména turisté, kteří ilegální konopí nakupovali i v minulosti, nebo lidé mladší 21 let.

Analýza také předpokládá, že léčebné konopí v budoucnosti objemem vysoce převýší rekreační užívání. Důvodem je mimo jiné fakt, že lékařské konopí nepodléhá speciálnímu zdanění jako marihuana určená pro příležitostné konzumenty.