První tah nové indické vlády? Odhalení nezdaněných miliard

Oslavy budoucího indického premiéra Naréndra Módího v Dillí po vítězství ve volbách

Oslavy budoucího indického premiéra Naréndra Módího v Dillí po vítězství ve volbách Zdroj: CTK/AP

Jedním z prvních rozhodnutí přijatých vládou nového indického premiéra Nárendra Módího se stalo zřízení zvláštní jednotky pro odhalování „černých peněz“. Podle některých odhadů mají Indové v zámořských daňových rájích uloženo přibližně 500 miliard dolarů.

Speciální vyšetřovací tým (SIT) se chopí problému, který Indii dlouhodobě trápí, a to nezákonně nabytých peněz. Jedná se o hotovost, která nebyla proclena nebo zdaněna a je většinou uložena v zahraničních bankách. Nelegální prostředky často putují do daňových rájů, jako je Mauricius, Švýcarsko, Lichtenštejnsko nebo Britské Panenské ostrovy. Černých peněz je v bankách v podobných destinací téměř půl biliónu dolarů.

Podle analytiků takový únik kapitálu výrazně prohlubuje sociální nerovnosti v Indii. Již v lednu tohoto roku centrální banka země oznámila stažení všech bankovek vytištěných před rokem 2005 ve snaze omezit oběh černých peněz. Novou vyšetřovací složku povede někdejší soudce indického Nejvyššího soudu A.P. Shah, jeho místopředsedou se stane další bývalý soudce Arijit Pasayat. Třetím členem ve vedení má být jmenován ministr pro telekomunikace Ravi Shankar Prasád .

Rozhodnutí bylo přijato hned na prvním zasedání nové vlády..Ve svém projevu po zasedání kabinetu v úterý večer Prasád řekl, že „odkrývání černých peněz je důležitý úkol pro novou vládu“. Bývalá vládní strana vedená kongresem otázku černých peněz a korupce odsouvala do pozadí. Byla za to ostře kritizována nejen indickou veřejností, ale i Nejvyšším soudem.

Nárendra Módí budí u Indů naděje i strach