Pusťte nás do EU, nebo vyženeme rybáře, varuje skotský premiér

Britský rybolov

Britský rybolov Zdroj: Stepan Bruner, E15

Skotský premiér Alex Salmond, který bojuje za nezávislost své země, si chce hladké připojení Skotska k Evropské Unii. Evropským rybářům pohrozil zákazem plavby ve skotských vodách. Jeho slova vyvolala bouři nevole.

Salmond doufá, že po zářijovém „ano“ v referendu o nezávislosti Skotska a následném odtržení od Velké Británie se Edinburghu podaří udržet plnohodnotné členství v EU. Alternativou je „zákaz plavby rybářských flotil 12 zemí ve skotských vodách a v důsledku toho jejich přístup do norských vod, který je na Skotsku závislý,“ prohlásil.

Během přednášky na univerzitě v Bruggách Salmond dodal, že kvůli spojení Skotka s Velkou Británií může Edinburgh prosazovat své zájmy jen omezeně. „To je vážný demokratický deficit,“ dodal.

Podle britského ministra pro Skotsko Davida Mundella je Salmondova výhružka nejen významným diplomatickým pochybením, navíc prý odporuje mezinárodnímu právu. Skotsko totiž musí zahraničním lodím s norským povolením k rybolovu umožnit přístup k norským vodám.

Zavedení podobných restrikcí by navíc Edinburgh vystavilo hrozbě odvetných opatření. Skotští rybáři totiž často loví i ve vodách dalších členských států EU a osamostatněním by se navíc v zahraničí ocitly o části Severního moře patřící zbylým částem Velké Británie.

„Po pravdě, jen velmi malá část úlovku ostatních členských států pochází ze skotských vod. Navíc během jednání o přistoupení k EU by ostatní členské státy spíše tlačily na usnadnění přístupu ke skotským rybolovným oblastem v Severním moři, než aby přistoupily na výsady pro Skotsko,“ dodal Mundell.

O vysvětlení chce Salmonda požádat i šéf Skotské rybářské federace Bertie Armstrong. „Jedná se o hrozbu zbytku Evropy, nebo se rybolov objevuje na stole jako protitah při vyjednávání?“ ptá se. Také on se obává o přístup skotských rybářů do velkých oblastí Severního a Irského moře, který by po rozdělení země připadly zbytku Velké Británie. Armstrong také upozornil na možné spory především s Irskem a Španělskem.

Obdiv k Putinovi
Hrozby do Bruselu nejsou jediným diplomatickým přehmatem, kterého se skotský premiér nedávno dopustil. Alex Salmond krátce po ruské anexi Krymu přiznal, že obdivuje „některé aspekty“ vlády Vladimira Putina. Ruskou hlavu státu ocenil za to, jak se jí podařilo obnovit hrdost ruského národa.