Putin amnestoval Chodorkovského. Ten odletěl do Německa

Michail Chodorkovskij

Michail Chodorkovskij Zdroj: CTK/AP

Michail Chodorkovskij, nejznámější ruský vezeň, je na svobodě. Vězení v karelském městě Segeža opustil krátce poté, co mu prezident Vladimir Putin udělil milost. Okamžitě odletěl soukromým letadlem do Německa.

Privátní letoun s bývalým ropným magnátem na palubě odpoledne přistál na berlínském letišti Schönefeld. Podle webu týdeníku Der Spiegel je konečným cílem Chodorkovského Švýcarsko.

Kdysi nejbohatší Rus, který strávil přes deset let ve vězení za údajné krádeže ropy, defraudace a praní špinavých peněz, požádal o pas ještě ve čtvrtek před svým propuštěním a ruská vězeňská správa mu ho obratem vydala. O německé vízum ale podle berlínských úřadů nepožádal.

Ruské úřední zdroje sdělily, že Chodorkovskij odletěl do německého hlavního města za svou matkou, která je vážně nemocná. Ukázalo se ale, že osmdesátiletá Marina Chodorkovská se nachází ve svém domě na předměstí Moskvy. „Nevím, proč se píše o Německu, jsem teď doma v Romaškinu. Michail mě ještě nekontaktoval, asi nemá telefon,“ řekla agentuře ITAR-TASS.

Matka je v Moskvě

Chodorkovského matka, která dlouhodobě bojuje s rakovinou, byla v minulosti pacientkou berlínské kliniky. Agentuře Reuters řekla, že ke shledání se synem je připravena odletět kdykoli a kamkoli. Podle agentury AP se se svým mužem Borisem Chodorkovským vydá do Berlína v sobotu.

Druhá manželka Michaila Chodorkovského žije nedaleko Moskvy spolu se třemi dětmi. Zda ji Chodorkovskij kontaktoval, není známo. Nejstarší syn z jeho prvního manželství žije se svou rodinou v New Yorku.

Podle ruských médií doprovází celé Chodorkovského překvapivé osvobození celá série záhad. Bezprostředně po čtvrtečním oznámení prezidenta Vladimira Putina o Chodorkovského omilostnění se k věznici Segeža u finských hranic sjely týmy ruských i zahraničních novinářů, ale nikdo z nich slavného vězně při odchodu z vězení nezahlédl. Během dnešního dne se zklamaní žurnalisté vracejí do Moskvy.

Michail Chodorkovskij v roce 2003. Ještě jako majitel ropné společnosti Jukos hovořil na ekonomickém fóru v Davosu.Michail Chodorkovskij v roce 2003. Ještě jako majitel ropné společnosti Jukos hovořil na ekonomickém fóru v Davosu. | CTK/APMichail Chodorkovskij v roce 2003 hovořil na ekonomickém fóru v Davosu