Putin chce rozvíjet vztahy se „spřáteleným“ Tureckem

ruský prezident Vladimir Putin

ruský prezident Vladimir Putin Zdroj: ctk/AP

Ruský prezident Vladimir Putin znovu potvrdil zájem na normalizaci a rozvoji vztahů se „spřáteleným“ Tureckem. Informovala o tom agentura TASS ve zprávě z jednání ruského vůdce s kazašským prezidentem Nursultanem Nazarbajevem v černomořském Soči.

„Upřímně se snažíme o obnovení plnohodnotných vztahů se spřáteleným Tureckem, se zemí, s níž nás po mnoho let spojovaly unikátní vztahy spolupráce,“ svěřil se šéf Kremlu Nazarbajevovi. „Poslední návštěva prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana v Rusku potvrdila oboustranné úsilí nejen o obnovu, ale i o další rozvoj našich vztahů,“ dodal Putin.

Erdogan navštívil ruský Petrohrad před týdnem a jeho cesta byla podle médií definitivní tečkou za rozepří způsobenou leteckým incidentem z loňského listopadu. Turecký bombardér tehdy sestřelil ruskou stíhačku na turecko-syrských hranicích, což zmrazilo vztahy mezi Ankarou a Moskvou a vedlo k vyhlášení protitureckých sankcí Ruska.

Erdogan v Petrohradu oslovil Putina jako „drahého přítele“. Rusko dalo na vědomí, že hodlá do konce roku postupně zrušit sankce a v nejbližší době obnoví i letecké spojení s tureckými letovisky. Jeho pozastavení značně omezilo příliv ruských turistů do Turecka.