Turecké ekonomice způsobil pokus o puč škody přes dva biliony

Turecko, den po nezdařilém puči, na ulici probíhá lynčování vojáků, kteří se účastnili puče

Turecko, den po nezdařilém puči, na ulici probíhá lynčování vojáků, kteří se účastnili puče Zdroj: ctk

Turecko, den po nezdařilém puči, poničená budova parlamentu
Turecko, den po nezdařilém puči, poničená budova parlamentu
Turecko, den po nezdařilém puči, poničená budova parlamentu
Turecko, den po nezdařilém puči, následky bojů
Turecko, den po nezdařilém puči, následky bojů
8
Fotogalerie
Pokus o vojenský převrat v Turecku z poloviny července způsobil tamní ekonomice škody za zhruba 300 miliard tureckých lir (2,4 bilionu korun), informoval turecký tisk s odvoláním na tvrzení ministra obchodu Bülenta Tüfenkciho. Ten si postěžoval, že událost vedla navíc i ke zrušení jednoho milionu turistických rezervací, což jsou další ztráty.

„Vezmeme-li v úvahu všechny ty stíhačky, vrtulníky, zbraně, bomby a (poškozené) stavby, cena činí až 300 miliard lir, alespoň podle našich počátečních výpočtů,“ řekl ministr podle deníku Hürriyet.

Tüfenkci dodal, že zrušeno bylo mnoho zahraničních zakázek a řada cizinců přestala Turecko navštěvovat. Pučisté podle něj vytvořili o Turecku obraz země třetího světa s tanky v ulicích.

Ztráty v turistickém sektoru má ale kromě strachu cizinců na svědomí i nařízení, kterým vláda zakázala třem milionům státních zaměstnanců vzít si po pokusu o převrat dovolenou. Kabinet se tak snažil zabránit potenciálním stoupencům nezdařeného puče uniknout do zahraničí, a kromě toho tisícům lidí nařídil odevzdat cestovní pas.

Například prodej zájezdů do Turecka je v České republice letos meziročně nižší zhruba o polovinu, cestovní kanceláře proti loňsku snížily nasmlouvané ubytovací kapacity na léto. Nezdařený pokus o puč se na zájmu o dovolenou v Turecku ale významně nepodepsal.

„Nedávný pokus o převrat neměl v podstatě na poptávce po Turecku vliv, zájezdy se i nadále prodávají a doprodávají až do posledních míst,“ řekl dnes marketingový ředitel CK Alexandria Petr Šatný.

Prohlédněte si následky puče těsně po jeho skončení:

Ceny zájezdů do Turecka i Egypta jsou nyní historicky nejnižší. „Levnější už to nikdy nebude. Ceny zájezdů do Turecka jsou meziročně až o 50 procent nižší,“ uvedl v červenci šéf CK Fischer Jiří Jelínek.

Turistický ruch v Turecku letos už těžce zasáhla série teroristických útoků ze strany islamistů a odbojných Kurdů a také diplomatická roztržka s Ruskem po loňském sestřelení ruského bombardéru tureckou stíhačkou. Ruští turisté až do nedávného usmíření nesměli do Turecka cestovat.

Turecký prezident obvinil Západ z podpory pučistů a terorismu
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes obvinil Západ z podpory terorismu a pučistů, kteří se v polovině července neúspěšně pokusili převzít moc v zemi. V projevu v Ankaře také řekl, že pokus o převrat z 15. července nebyl naplánován v Turecku, ale byl řízen ze zahraničí.
Turecká vláda již před dvěma týdny obvinila ze zosnování pokusu o převrat islámského duchovního Fethullaha Gülena, který dlouhodobě žije v USA. Ankara žádá po USA jeho vydání. Washington to ale odmítá, dokud mu turecká vláda nepředloží důkazy. Sám Gülen se od pokusu o převrat distancoval.
„Ti, které považujeme za přátele, straní pučistům a teroristům,“ řekl Erdogan. Znovu si též postěžoval, že žádný ze zahraničních lídrů nenavštívil po pokusu o převrat Turecko. Přitom do Francie a Belgie podle Erdogana jezdí představitelé států, aby jim vyjádřili solidaritu po teroristických útocích. Pokus o převrat v Turecku si vyžádal na 246 obětí a přes 2000 zraněných.
Erdogan rovněž znovu kritizoval Německo za to, že o víkendu nedovolilo vysílat živě jeho pozdrav na demonstraci, na níž se sešlo v Kolíně nad Rýnem na 30 tisíc lidí na Erdoganovu podporu.