Putin je na vrcholu popularity, pomohla mu válka v Sýrii

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin Zdroj: ctk

Popularita ruského prezidenta Vladimira Putina dosáhla nového maxima, s jeho prací je spokojeno takřka 90 procent Rusů. Vyplývá to ze zprávy ruské státní sociologické společnosti VCIOM. Za novým růstem obliby Putina mezi Rusy tak stojí i rozhodnutí vojensky podpořit syrského autoritářského prezidenta Bašára Asada.

„Takto vysoká úroveň souhlasu s prací ruského prezidenta je v první řadě spojena s událostmi v Sýrii, s ruskými leteckými údery na tamní pozice teroristů,“ uvedla společnost VCIOM. Ruské letectvo od konce září podniklo v Sýrii přes 700 náletů.

Obliba prezidenta v říjnu u oslovených Rusů dosáhla 89,9 procenta, což je podle Reuters o 0,8 procentního bodu více, než činil dosavadní rekord. VCIOM se v rámci svého průzkumu dotazoval na názor 1600 lidí na 130 různých místech Ruska.

Války přináší oblíbenost

Putin stojí v čele Ruska od počátku tisíciletí, v letech 2008 až 2012 zastával kvůli ústavnímu omezení prezidentské funkce úřad premiéra. Putinovo znovuzvolení do prezidentského křesla na jaře 2012 provázely do té doby nevídané protivládní demonstrace, ale odpor rychle potlačil. Tehdy Putinova popularita klesla na méně než 60 procent, ale v roce 2014 po anexi ukrajinského autonomního poloostrova Krym opět prudce vzrostla.

Současný mandát prezidentovi vyprší v roce 2018. Zda se bude ucházet o v pořadí čtvrtý mandát, zatím nesdělil. Nedávno na otázku americké televize CBS, zda bude znovu kandidovat, odpověděl, že to „bude záviset na situaci v zemi, ve světě a na vlastní náladě“.