Putin mění pohled na Sýrii, je ochoten podpořit opozici

Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: ctk/AP

Moskva je připravena podpořit leteckými údery syrskou opozici v jejím boji proti Islámskému státu (IS). "Mohu potvrdit, že jsme navázali styky se syrskou opozicí na bitevním poli, a ta nás požádala o letecké údery," řekl ruský prezident Vladimir Putin během summitu skupiny G20 v Turecku.

Moskvu až dosud Západ obviňoval, že ruské nálety v Sýrii nemíří na pozice IS, ale že jsou vedeny na bašty opozice s cílem podpořit režim prezidenta Bašára Asada.

Putin dodal, že jednání představitelů největších světových ekonomik se týkala hlavně pátečních atentátů v Paříži. „Je nezbytné vytvořit mezinárodní koalici proti terorismu,“ řekl šéf Kremlu na tiskové konferenci po skončení summitu. „Mluvil jsem o tom (v září) během zasedání OSN k jejímu 70. výročí. Přesně o tom jsem mluvil, a následující tragické události mi daly za pravdu,“ dodal.

Francii Putin vyzval, aby přehodnotila svůj postoj ohledně okamžitého odchodu Bašára Asada, jehož Moskva dlouhodobě podporuje. „Neustále jsme slýchali od našich francouzských přátel, že vyřešení otázky odchodu prezidenta Asada by mělo být nezbytnou podmínkou politických změn (v Sýrii). Ale ochránilo to Paříž od teroristického atentátu? Ne,“ řekl Putin, podle něhož je Asadův osud až druhořadý. „První věc, kterou bychom měli udělat, je spojit své síly v boji proti terorismu a teroristickým organizacím,“ uvedl Putin.

Islámský stát je podle něj financován jednotlivci z asi 40 zemí, přičemž mezi těmito státy jsou i některé země G20. Konkrétní státy ale Putin nejmenoval. Dodal, že Moskva se o své zpravodajské informace o financování terorismu podělila s partnery z G20.

Počkejte na výsledky

Putin se vyjádřil také k pádu ruského letadla, které se minulý měsíc zřítilo v Egyptě. Teprve až budou v troskách stroje nalezeny stopy výbušniny, je podle šéfa Kremlu možné učinit nějaké závěry o příčinách nehody.

Spojené státy a Británie se kloní k verzi, že letadlo, na jehož palubě zahynulo 224 lidí, spadlo po výbuchu bomby umístěné na palubě stroje. Egypt a Rusko, jehož občané tvoří většinu obětí, to zatím nepotvrdily. Podle amerických a britských rozvědek nálož patrně umístil do nákladního prostoru letadla stoupenec IS.