Putin: Nečekám, že konflikt na Ukrajině přeroste ve válku

Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: CTK

Ruský prezident Vladimir Putin neočekává, že by se mohl ukrajinský konflikt změnit ve skutečnou válku. Prohlásil to v rozhovoru pro ruskou televizní stanici Rossija 24. Nedávné prohlášení ukrajinského prezidenta Petra Porošenka o tom, že hodlá Ukrajině vrátit okupovaný Krym, označil Putin za "revanšismus".

„Soudím, že takový apokalyptický scénář je sotva možný,“ komentoval šéf Kremlu úvahy o válce na Ukrajině. „Doufám, že tak daleko to nikdy nedojde,“ poznamenal.

Základní podmínkou urovnání ukrajinské krize je podle ruského prezidenta dodržování dohod o příměří dojednaných v Minsku. „Velmi doufám, že budou respektovány. Pokud se tak stane, bude to správná cesta k normalizaci situace v této části Ukrajiny. Válku na periferii Evropy si nepřeje nikdo,“ uvedl.

„Vedení tak velkého evropského státu, jakým je Ukrajina, by mělo především vrátit zemi k normálnímu životu, postarat se o ekonomiku a sociální sféru a civilizovaně navázat vztahy s jihovýchodem. Mělo by zajistit zákonná práva a zájmy lidí žijících v Donbasu,“ prohlásil Putin.

Pokud jde o Krym, považuje prezident Porošenkovy sliby o návratu autonomní republiky za „revanšismus“. Mezinárodní společenství by podle kremelského vůdce mělo respektovat vůli obyvatel Krymu, která se loni projevila spojením s Ruskem. „Doufám, že naši partneři v blízkém i vzdáleném zahraničí to pochopí, protože nejvyšším kritériem pravdy může v daném případě být jen mínění lidu,“ prohlásil Putin.