Putin přiletěl do Bělehradu, k nelibosti EU ho tam vřele přivítali

Ruský prezident Vladimir Putin v srbském Bělehradu

Ruský prezident Vladimir Putin v srbském Bělehradu Zdroj: ctk/AP

Ruský prezident Vladimir Putin a Srbský prezident Tomislav Nikolič v Bělehradě
Ruský prezident Vladimir Putin v srbském Bělehradu
Ruský prezident Vladimir Putin v srbském Bělehradu
Ruský prezident Vladimir Putin v srbském Bělehradu
ruský prezident Vladimir Putin a jeho srbský protějšek Tomislav Nikolič
6
Fotogalerie
Na krátkou návštěvu Bělehradu přiletěl ve čtvrtek po poledni ruský prezident Vladimir Putin, aby se zúčastnil oslav 70. výročí osvobození srbské metropole sovětskou armádou. Návštěvu šéfa Kremlu v Srbsku sledují se zdviženým obočím západní země, které Rusko trestají sankcemi kvůli jeho vojenské podpoře proruských separatistů na východě Ukrajiny. V Bělehradu ale Putina uvítaly ovace.

Srbské vedení Putinově cestě přikládá velký význam, byť Bělehrad usiluje o členství v Evropské unii a chystá se s ní zahájit přístupové rozhovory. Srbská vláda kvůli návštěvě dokonce na dnešek přesunula vojenskou přehlídku, která by se jinak měla správně konat až za čtyři dny, 20. října.

Před vojenskou přehlídkou uvítaly ruského hosta ovace publika i skandování „Putin! Putin!“. Ruský prezident připomněl společný boj sovětských a jugoslávských vojáků proti nacismu a zdůraznil, že tato slavná stránka společné historie spojuje obě země a přispívá k rozvoji vztahů. „Ať žije bratrské Srbsko!“ prohlásil. Následovala sama přehlídka; vojáky i diváky jednu chvíli skrápěl hustý déšť.

Fotografie z návštěvy Putina v Srbsku:

Už na bělehradském letišti se ruskému prezidentovi dostalo vřelého přijetí od jeho srbského kolegy Tomislava Nikoliče, s nímž má také hned jednat a poté i podepsat dvoustranné smlouvy. Putin bude hovořit i se srbským premiérem Aleksandrem Vučičem, a to zejména o ekonomických otázkách a rusko-srbské spolupráci. Právě od té si hospodářskou krizí sužované Srbsko slibuje vzpruhu.

Srbsko se do budoucna očividně orientuje na EU, ale odmítá se připojit k protiruským sankcím, protože Rusko bylo se Srby solidární během konfliktů provázejících rozpad bývalé Jugoslávie. Moskva také podporuje Bělehrad v jeho odmítavém postoji k uznání nezávislosti Kosova, někdejší autonomie v rámci Srbska.

„Srbsko jde svou cestou do Evropské unie, nezříká se jí. A je vděčné Rusku, že toto rozhodnutí respektuje a nikdy nevyvíjelo na Srbsko kvůli tomu nátlak,“ uvedl premiér Aleksandar Vučić po jednání s Putinem. „Srbsko je přítel Ruska, a to nejen v snadných dobách, ale i v těžkých. Srbsko nezavedlo a nezavede proti Rusku žádné sankce,“ ujistil.

Rusko už investovalo tři miliardy dolarů

Putin ocenil rozvoj vztahů se Srbskem jako velmi úspěšný a zdůraznil, že ruské investice do srbské ekonomiky už dosáhly asi tří miliard dolarů. Kupříkladu do ropné firmy NIS vložil ruský Gazprom už dvě miliardy dolarů a je připraven vložit další miliardu, zatímco z dříve ztrátové firmy se stal největší plátce daní do srbského státního rozpočtu.

„Politika škodí ekonomice,“ řekl ruský prezident o překážkách, které brání výstavbě nového plynovodu South Stream. Ten má obejít Ukrajinu po dně Černého moře a přes Balkán.

Putin opakoval, že z ruské strany nedojde ke krizi s dodávkami plynu o nadcházející zimě, existují však velká tranzitní rizika. Pokud Ukrajinci začnou bez povolení odebírat ruský plyn, Rusko sníží dodávky do Evropy „o ukradený objem“, připomněl dřívější ruská varování adresovaná západu Evropy. Rusko-ukrajinský spor o plyn již v lednu 2009 přerušil dodávky do Evropy asi na dva týdny.

Putin z Bělehradu odletí do Milána na evropsko-asijský summit.