Putin se výročí Osvětimi nezúčastní, do Prahy pošle náhradníka

Putin schválil novou vojenskou doktrínu

Putin schválil novou vojenskou doktrínu Zdroj: ctk

Ruský prezident Vladimir Putin se nezúčastní české připomínky 70. výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi. V Praze ho příští týden bude zastupovat místopředseda Rady federace, horní komory ruského parlamentu, Iljase Umachanova. Z akce se omluvil také francouzský prezident François Hollande. Svůj příjezd do české metropole tak prozatím potvrdili jen dva zahraniční prezidenti.

Slovenský prezident Andrej Kiska je teprve druhým zahraničním prezidentem, který se české připomínkové akce holokaustu zúčastní. Z celkem 14 pozvaných hlav států svou účast už dříve potvrdil jen bulharský prezident Rosen Plevneliev. Mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček dnes nechtěl případný příjezd dalších hlav států komentovat.

Není tak stále jasné, zda se zúčastní například ukrajinský prezident Petro Porošenko, o jehož účasti se v minulosti mluvilo, Kyjev ji ale zatím nepotvrdil.

Nad příjezdem Putina, jehož pozvání od prezidenta Miloše Zemana vzbudilo vášně a distancovala se od něho například Federace židovských obcí ČR, visel dlouho otazník. Nakonec do Prahy zamíří místopředseda ruské Rady federace.

Už dříve se Zemanovi omluvili také prezidenti USA, Německa, Rakouska či Izraele.

Vzpomínka přímo v Osvětimi

Do Česka přijedou hlavně šéfové parlamentů, svou účast jich už potvrdily na tři desítky. V pondělí se na Pražském hradě zúčastní mezinárodního fóra o růstu antisemitismu a extremismu ve světě. Večer pak bude pro pět stovek hostů přichystána slavnostní recepce v Obecním domě. Následující den, na kdy připadá samotné 70. výročí osvobození Osvětimi, vystoupí dopoledne na Hradě s projevy český prezident Miloš Zeman a další významní hosté a odpoledne se uskuteční pieta v Terezíně.

Při příležitosti výročí osvobození Osvětimi proběhne celá řada akcí i ve světě. Německý prezident Joachim Gauck, jeho rakouský protějšek Heinz Fischer a nejspíš i polský prezident Bronislaw Komorowski se zúčastní piety přímo v Osvětimi. Izraelský prezident Reuven Rivlin zase zamíří na připomínku obětí holocaustu v sídle OSN v New Yorku.

Tábor v Osvětimi, kde podle historiků nacisté zavraždili okolo 1,5 milionu lidí, převážně Židů, osvobodili sovětští vojáci 27. ledna 1945.