Putin si před summitem BRICS předcházel Peking

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin Zdroj: ctk

Ruský prezident Vladimir Putin a jeho vláda si dnes, před čtvrtečním summitem skupiny rozvíjejících se velkých ekonomik BRICS v Ufě, předcházel Čínu, napsala agentura Reuters. Ruští představitelé nabízeli lepší podmínky pro investory z Pekingu a zlehčovali propad čínských akciových trhů.

„Jsme si moc dobře vědomi obtíží, s nimiž se potýkáme jak v ekonomice, tak v mezinárodní politice, ale když spojíme síly, určitě zvládneme všechno těžké,“ řekl Putin čínskému prezidentovi Si Ťin-pchingovi. „Všechny problémy a úkoly vyřešíme,“ dodal šéf Kremlu, jehož země potřebuje investice, aby se dostala z hospodářských problémů. Ekonomickou situaci Ruska zhoršily sankce, jež na Moskvu uvalil Západ kvůli krizi na Ukrajině.

Podrobnosti ze schůzky obou prezidentů nejsou známy. Účastnili se jí také ministři hospodářství a energetiky Ruska a Číny.

Putin se dnes sešel také s jihoafrickým prezidentem Jacobem Zumou a indickým premiérem Naréndrou Módím. Na čtvrtečním summitu skupiny BRICS, kam patří Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jihoafrická republika, budou lídři jednat o posledních detailech společného fondu v objemu 100 miliard dolarů, který má za úkol boj proti měnovým krizím, a o Nové rozvojové bance. Země BRICS, které zahrnují 40 procent světové populace a pětinu výkonu globální ekonomiky, v těchto institucích spatřují nástroje k vybudování finančního systému nezávislého na Západu.

Reuters připomíná, že summit a páteční vrcholná schůzka zemí sdružených v Šanghajské organizaci pro spolupráci (SCO) jsou pro Rusko příležitostí, aby navzdory mrazivým vztahům se Západem ukázalo, že není v mezinárodní izolaci.