Putin: Snowden nezradil zájmy své vlasti. Když se mu ale činnost NSA nelíbila, měl prostě dát výpověď

Edward Snowden

Edward Snowden Zdroj: Profimedia.cz

Ilustrační foto
NSA
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
6
Fotogalerie

Ruský prezident Vladimir Putin si nemyslí, že bývalý spolupracovník amerických tajných služeb Edward Snowden, který získal azyl v Rusku, je zrádcem Spojených států. Snowden v roce 2013 zveřejnil množství utajovaných informací, které odhalily značný rozsah americké elektronické a telefonní špionáže.

"Snowden není zrádce. Nezradil zájmy své vlasti, nepředal jiné zemi informace, které by poškodily lid jeho země," řekl Putin v rozhovoru s americkým režisérem Oliverem Stonem podle agentury Interfax.

Putin, který sám býval důstojníkem sovětské tajné služby, ale dal současně najevo, že neschvaluje počínání Snowdena, který v roce 2013 odhalil rozsah amerického špehování, a to i vůči vlastním spojencům.

"Kdybyste se mne zeptal, zda to bylo správné či nikoliv, odpověděl bych, že nikoliv," řekl s tím, že když se Snowdenovi práce u Národní agentury pro bezpečnost nelíbila, mohl prostě dát výpověď.

Ruský prezident odsoudil americké špehování spojenců a přátel a označil je za kontraproduktivní. "Je prostě neslušné sledovat své spojence, pokud je opravdu považujete za své spojence, a ne za vazaly. Narušuje to důvěru a v konečném důsledku to škodí vlastní národní bezpečnosti," prohlásil Putin a pochválil ruské tajné služby, které podle něj vždy postupují v souladu se zákonem, zatímco NSA zašla "příliš daleko".

Stoneův čtyřdílný dokument s Putinem se má vysílat v kabelové televizi Showtime od 12. do 15. června.

Monitorování, které Snowden zveřejnil, se týkalo desítek milionů Američanů i vedoucích činitelů spojeneckých států, například německé kancléřky či francouzského prezidenta. Spojené státy na Snowdena vydaly mezinárodní zatykač. V současnosti pobývá v Rusku, kde mu byl poskytnut azyl, přinejmenším do roku 2020.