Snowden vyvinul antišpionážní pouzdro pro chytré mobily

Snowden údajně využil nabídku azylu ve Venezuele

Snowden údajně využil nabídku azylu ve Venezuele

Letový režim je neúčinný a před špionážními praktikami úřadů vás neochrání, tvrdí americký whistleblower a bojovník proti „vládní špionáži“ Edward Snowden. Řešení obav před tím, že vás někdo díky vašemu telefonu sleduje či odposlouchává, prý představuje jedině speciální telefonní pouzdro, které vyvinul Snowden a známý hacker Andrew „Bunnie“ Huang.

Zařízení se k mobilu uživatele připojí zdířkou na SIM kartu. Právě jejím prostřednictvím získá přístup do „střev“ telefonu, kterými tečou hlavní informace o externí komunikaci zařízení. Chytrý obal pak převezme koordinaci odesílání dat pomocí 2G/3G/4G mobilního signálu, Wi-fi a bluetooth připojení, GPS a v případě zařízení Apple i NFC antény.

antišpionážní obal pro chytré telefony podle návrhu Edwarda Snowdenaantišpionážní obal pro chytré telefony podle návrhu Edwarda Snowdena|pubpub.organtišpionážní obal pro chytré telefony podle návrhu Edwarda Snowdena

SIM se vloží až do samotného obalu. Na jeho zadní straně se nachází také displej, který uživatele průběžně informuje, kterými kanály zrovna proudí data a v případě potřeby uživatele upozorní, že určitý prvek komunikuje „nad rámec potřeb“. Právě v těchto případech pak prý přijde vhod takzvaný „kill switch“ – tlačítko na okamžité a naprosté vypnutí telefonu.

Vyrábět by se mělo v Číně

„Prvoplánově jsme se soustředili na monitoring všech antén, které mohou prozradit polohu uživatele, je možné, že do budoucna zakomponujeme i ochranu čoček fotoaparátu,“ píší tvůrci v publikovaném konceptu. Jejich technologický antišpionážní zázrak totiž zatím existuje na papíře a zahrnuje jen model Apple iPhone 6, v přípravě jsou však i další verze. Podle obou dotyčných by zhruba do jednoho roku mohli být schopni dát dohromady výrobní řetězec v Číně.

Právě výroba v Číně vyvolala velký zájem mezi odbornou veřejností, protože právě některé IT výrobky z Číny nejsou americkými úřady doporučovány k použití - jde třeba o určité typy routerů, mobilních telefonů a tabletů. Snowden tyto obavy kolem svého pouzdra rozptýlil tím, že by vše mělo fungovat díky otevřenému a plně přístupnému a kontrolovatelnému kódu.

Hlavně pro novináře

Snowden a Huang pracovali na speciálním pouzdru pod křídly nadace Freedom of the Press, kterou Snowden založil. Aktivity nadace zahrnují i nabídku a doporučení vhodných šifrovacích programů, kterými by si novináři měli chránit svou práci před případným zneužitím úřady.

Pouzdro by tedy mělo sloužit hlavně investigativním žurnalistům, nevylučují však, že zaujme i další občany. Snowden na toto téma hovořil s webem Wired, kterému prozradil, že od okamžiku, kdy v roce 2013 poprvé vypustil na veřejnost dokumenty NSA, nepoužil chytrý mobil. Zároveň potvrdil, že nemá jakékoliv informace o tom, že by americké úřady věděly, kde se zrovna v Rusku nachází. Tam Snowden uvízl původně na Moskevském letišti, když mu úřady zrušily platnost pasu.