Putin: Ukončení bojů závisí na Kyjevu, v úvahu připadá nový stát

Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: CTK

Podpora, kterou Západu poskytuje válčení ukrajinské armády na východě Ukrajiny, odporuje demokratickým hodnotám. Prohlásil to ruský prezident Vladimir Putin s tím, že ukončení konfliktu závisí na Kyjevu. Nedokáže říci, kdy ukrajinská krize skončí. Putin také navrhuje vlastní řešení konfliktu - vytvoření nového státu na jihovýchodě Ukrajiny.

„V čem spočívají takzvané evropské hodnoty?“ ptal se Putin v televizním rozhovoru. „Podpora státního převratu (na Ukrajině), uchopení moci se zbraněmi v ruce a potlačování těch, kteří nesouhlasí, za pomoci ozbrojených sil - co to je? Moderní evropské hodnoty? Zdá se, že našim kolegům je třeba připomenout jejich vlastní ideály,“ prohlásil.

Za těchto okolností, kdy jsou bombardovány a ostřelovány města a vsi na ruskojazyčném východě Ukrajiny, by bylo podle Putina naivní předpokládat, že tamní domobrana (povstalci) složí zbraně. A ani Rusko prý nemůže zůstat stranou.

Gazeta Wyborcza: Vzniká Novorusko
Za posledních pár měsíců Rusové pod vlajkou dosud neznámého státu, Novoruska, napochodovali přes jihovýchodní hranice Ukrajiny. Ruská akademie věd nedávno oznámila, že na podzim vydá dějiny Novoruska. Po Moskvě prý už kolují různé mapy Novoruska. Některé zahrnují Charkov a Dněpropetrovsk, vzdálené stovky kilometrů od nynějšího bojiště, napsal polský deník Gazeta Wyborcza
Některé umísťují Novorusko na pobřeží spojující Rusko s Krymem a Podněstřím, Rusy okupovanou částí Moldavska. A pokud Novorusko začne existovat jako neuznávaný pseudostát po vzoru Abcházie a Jižní Osetie, které si Rusko odkrojilo z Gruzie, časem se může zvětšit.

Nový stát pro jihovýchodní Ukrajinu? Spíš nové státní zřízení

„Měli bychom okamžitě začít vážně debatovat (…) o otázkách týkajících se politické organizace společnosti a vytvoření státu pro jihovýchodní Ukrajinu, aby ochránil legitimní zájmy tamních obyvatel,“ řekl ruský prezident podle agentury AFP.

„Putin vyzval k jednáním o státnosti jihovýchodu Ukrajiny,“ zdůraznila i ruská agentura Interfax. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov vzápětí upozornil, že Putin nehovořil o vytvoření Novoruska jako státu, ale jen vyzval k rozhovorům uvnitř Ukrajiny o tom, jaké by mělo být státní zřízení, aby přihlíželo k zájmům východních regionů, Novoruska.

Novorusko je výraz, který prokremelská média začala používat pro ruskojazyčné oblasti na východě a jihu Ukrajiny. Za Novorusko se také označují povstalci v Doněcké a Luhanské oblasti.

Jihovýchod Ukrajiny: Doněcká oblast produkuje 20 procent ukrajinského HDP
- Doněcká oblast je jednou z 24 oblastí, hlavních administrativních částí Ukrajiny. Se svými 4,5 milionu obyvatel je z nich nejlidnatější, žije zde téměř desetina obyvatel země.
- Má rozlohu 26 517 kilometrů čtverečních (asi jako Krym či zhruba jako Morava a Slezsko) a rozkládá se na jihovýchodě země. Z jihu oblast omývá Azovské moře, na jihovýchodě hraničí s Ruskem.
- Oblast je prorusky orientovaná a asi 75 procent obyvatel zde mluví rusky. Za etnické Rusy se považuje 38,2 procenta obyvatel, za Ukrajince se označilo 56,9 procenta.
- Hlavním městem je Doněck, kde žije asi milion lidí. Základy města položil v roce 1869 velšský podnikatel John Hughes, na jehož počest byla původně průmyslová osada pojmenována Juzovka. V roce 1922 byla přejmenována na Stalino, současný název nese Doněck od roku 1961 a je pojmenován podle řeky Doněc. Dalším významným městem je azovský přístav a průmyslové centrum Mariupol, kde žije asi půl milionu lidí.
- Doněcká oblast tvoří podstatnou část území Donbasu, rozsáhlého těžebního a průmyslového regionu na východní Ukrajině. Donbas kromě Doněcké oblasti tvoří ještě část Dněpropetrovské oblasti a Luhanská oblast.
- Doněcká oblast je průmyslovým srdcem Ukrajiny. Produkuje asi 20 procent celkového HDP, těží se zde uhlí a rudy kovů, je zde soustředěna metalurgie a těžký průmysl.