Putin varoval opozici před provokacemi

Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: profimedia.cz

V Rusku vrcholí kampaň před nedělními prezidentskými volbami. Čtyři kandidáti se na poslední chvíli snaží vystoupit ze stínu favorita klání Vladimira Putina. Jen málokdo však pochybuje o premiérově úspěchu. Čeká se, že Rusové nebudou muset jít do volebních místností ještě jednou, protože Putin bude zvolen hned v prvním kole.

Politolog Nikolaj Petrov z Carnegie Moscow Centre otevřeně zpochybňuje šance i schopnosti Putinových rivalů. „Putin je populista, který kontroluje státní finance, zatímco ostatní jsou populisté bez peněz,“ prohlásil.

To se ale netýká třetího nejbohatšího Rusa, Michaila Prochorova. Toho znevýhoďňuje zcela opačný fakt – má peněz příliš. „Je bohatý, a proto ho většina Rusů a priori nenávidí,“ podotkl Petrov. Přestože se podpora miliardáře, jenž v rámci kampaně vystupoval v televizi, pořádal akce pro děti a přizval si na pomoc sestru, od prosince zdvojnásobila, velkým úspěchem by pro něj byl dvojciferný zisk.

Putin je sice naprosto sebevědomý, starosti mu ale zřejmě trochu dělá opoziční hnutí pořádající demonstrace. Nespokojence dopředu varoval před provokacemi. Názor menšiny sice musí být respektován, ale především se musíme řídit volbou většiny, prohlásil.

Opoziční výbor „Za férové volby“ trvá na tom, že v pondělí uspořádá demonstraci v centru Moskvy. Jeho zástupci uvedli, že pokud jim úřady nepovolí srotit se na Manéžním náměstí, učiní to i bez jejich povolení.
Starosta Sergej Sobjanin řekl, že se obává dopravních problémů. „Nikdo není proti pouličním shromážděním a pochodům, ale nesmějí být v cestě obyvatelům města. Vyčleníme místa každému, kdo se chce vyjádřit. Ale rozhodně to nebude Majdan. Nepovolíme ve městě budovat stany,“ řekl s odkazem na ukrajinskou oranžovou revoluci.