Putin varoval před zhoršováním situace v Afghánistánu

vojáci NATO v Afghánistánu

vojáci NATO v Afghánistánu Zdroj: ctk

Znepokojení nad situací v Afghánistánu vyjádřili hostitel summitu Šanghajské organizace pro spolupráci (SCO) v Ufě. Ruský prezident Vladimir Putin současně kritizoval marnost více než desetiletého válčení západních států ve středoasijské zemi. Západním jednotkám Rusko napomáhalo například povolením přepravy vojenských nákladů přes své území, samozřejmě za poplatek.

„Desetiletí pobytu mezinárodního vojenského kontingentu nevedlo ke kvalitativnímu zlepšení situace. Stav věcí zhoršuje rostoucí aktivita takzvaného Islámského státu jako teroristické organizace, která se snaží rozšířit svůj vliv,“ prohlásil Putin.

Podle rozvědek a analytiků v řadách Islámského státu válčí i tisíce islamistů z Ruskem ovládaného Kavkazu a z postsovětských středoasijských států, což zvyšuje hrozbu jejich destabilizace po návratu bojovníků do vlasti. Putin upozornil i na rostoucí výrobu opiátů v Afghánistánu. Velké sumy utržené z prodeje narkotik jsou podle něj určeny na podporu terorismu.

Vznikne pracovní skupina

Vůdci zemí SCO se podle něj domluvili na posilování koordinace v zájmu efektivnějšího sledování situace v Afghánistánu a sladění společných kroků při eliminaci možných hrozeb; dít se má tak po linii ministerstev obrany. „Dohodli jsme se také na každoročních protiteroristických cvičeních,“ řekl Putin. Vznikne také pracovní skupina, která má bránit financování terorismu z prodeje drog.

Příští summit organizace se má odehrát v září příštího roku v Uzbekistánu. SCO vznikla v roce 2001 jako reakce na radikální islám v Afghánistánu a pašeráctví narkotik. Součástí mezivládní organizace jsou vedle Číny a Ruska také Tádžikistán, Kazachstán, Uzbekistán a Kyrgyzstán. Pozorovatelský status má Pákistán, Indie, Írán a Mongolsko.