Putin vyzval ke společnému boji s terorismem. Na sblížení je ale prý ještě brzy

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin Zdroj: CTK

S teroristickou hrozbou a uprchlickou krizí se lze vypořádat jedině v případě, že se spojí úsilí celého světa. Prohlásil to ruský prezident Vladimir Putin na začátku summitu G20. Podle Kremlu je však ještě příliš brzy, než aby se dalo hovořit o sblížení mezi Ruskem a Západem po útocích v Paříži, k nimž se přihlásil Islámský stát.

„Soucítíme s oběťmi, ale vždy vystupujeme pro spojení sil, abychom účinně bojovali s teroristickou hrozbou. Samozřejmě je při tom nezbytné postupovat v souladu s Chartou OSN, opírat se o normy mezinárodního práva a respektovat svrchovaná práva a zákonné zájmy každého státu,“ řekl Putin během neformální schůzky vůdců zemí BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jižní Afrika). „Je příliš brzy, abychom mluvili (o sblížení se Západem),“ řekl však novinářům Putinův mluvčí Dmitrij Peskov.

Vztahy mezi Ruskem a Západem se klesly na nejnižší úroveň od konce studené války po ruské anexi Krymu a vypuknutí ukrajinské krize, po které následovalo uvalení západních sankcí proti Rusku. Situace se podle analytiků mění i kvůli ruskému zásahu v Sýrii, silné rozpory však přetrvávají. Kamenem úrazu se jeví i spojenec Moskvy v Damašku, syrský prezident Bašár Asad.

vždy vystupujeme pro spojení sil, abychom účinně bojovali s teroristickou hrozbou


Předseda Evropské rady Donald Tusk dnes prohlásil, že Spojené státy a Rusko musí v boji proti Islámskému státu v Sýrii spolupracovat. Současně naléhal, že Rusko musí zaměřit nálety svého letectva proti radikálním islamistům, a ne proti syrské opozici. Bombardování odpůrců režimu Bašára Asada podle Tuska jen zvětšuje uprchlickou vlnu směřující do Evropy.

„Naším společným cílem by mělo být koordinovat naše akce proti Islámskému státu. Klíčové je zajistit spolupráci mezi USA a Ruskem,“ řekl Tusk. „Ale potřebujeme nejen více spolupráce, ale i dobré vůle, zejména pokud jde o ruský zásah v Sýrii. Musí být zaměřen více na Islámský stát, a ne proti umírněné syrské opozici, protože to nemůžeme akceptovat,“ dodal. G20 by podle Tuska mělo také vystupňovat úsilí odstřihnout teroristy od financování.