Putin: Zahraniční agenti chtějí ovlivnit ruské zářijové volby

Vladimír Putin

Vladimír Putin Zdroj: CTK

Zahraniční nepřátelé Ruska se chystají zasáhnout do zářijových parlamentních voleb. Prohlásil dnes ruský prezident Vladimir Putin, který zároveň vyzval ruské tajné služby, aby vnějšímu vměšování do hlasování zabránily. Zahraniční rozvědky podle Putina začaly loni v Rusku působit mnohem aktivněji, než tomu bylo doposud. Zhatit se prý podařilo akce 400 zahraničních agentů, z nichž 23 ruské úřady obvinily z trestných činů.

Zvlášť ohrožené zásahem zahraničních rozvědčíků jsou podle ruského prezidenta podzimní parlamentní volby. „Musíme se postavit jakékoli snaze o zásah zvenčí do voleb a do našeho domácího politického života,“ řekl Putin na setkání s představiteli ruské kontrašpionáže FSB. „Víte, že existují určité techniky, které již byly v mnoha zemích použity,“ dodal s tím, že se jedná o přímé ohrožení suverenity země.

Moskva dlouhodobě obviňuje Západ ze snahy ovlivňovat ruskou politiku podporou opozičních skupin a vyvoláváním masových protestů. Stejným způsobem podle Kremlu Evropská unie a Spojené státy americké působily například na Ukrajině či v Gruzii. Brusel i Washington tato obvinění odmítají; Moskva se podle nich snaží pouze umlčet opozici. Parlamentní volby se v Rusku budou konat 18. září.