Putinova vyzyvatelka Sobčaková chce svobodu pro politické vězně

Kandidátka na prezidentku Ruska Ksenija Sobčaková.

Kandidátka na prezidentku Ruska Ksenija Sobčaková. Zdroj: ČTK

Kandidátka na prezidentku Ruska Ksenija Sobčaková.
Kandidátka na prezidentku Ruska Ksenija Sobčaková.
3
Fotogalerie

Výzvou k propuštění ruských politických vězňů dnes v Moskvě zahájila Ksenija Sobčaková svou první tiskovou konferenci po oznámení prezidentské kandidatury. Dcera bývalého petrohradského starosty, kterou moskevský bulvár řadí mezi ruské celebrity, se nikdy kritice kremelské politiky nevyhýbala, občas se i zapojovala do protestních demonstrací. Přímé útoky na prezidenta Vladimira Putina ale z jejích úst nikdy nezazněly.

Dvaatřicetiletá televizní moderátorka, příležitostná herečka a módní návrhářka Sobčaková svou kandidaturu ohlásila před týdnem. Ruská opozice její krok nepřijala s velkým nadšením, podle mnohých, včetně protikorupčního aktivisty Alexeje Navalného, jen pomůže Kremlu k rozdrobení opozičních sil.

Na tiskové konferenci dnes řekla, že nestojí o dráhu profesionální političky. Chce se prý jen zapojit do voleb, aby "hlas její generace byl slyšet". O svých finančních rezervách či nákladech na volební kampaň odmítla hovořit, mlčela také o svých případných sponzorech. "Spoléhám samozřejmě na podnikatele, dohody jsou, konkrétní sumu neřeknu," uvedla.

Jejím plánem je "nastolit nová pravidla hry". Volby v Rusku Sobčaková označila za "nákladnou show nízké kvality" a poznamenala, že její kandidaturu ze švýcarského exilu podporuje bývalý ruský magnát a vězeň režimu Michail Chodorkovskij. Ten dnes Rusům podle agentury Interfax vzkázal, aby prezidentské volby, naplánované na březen příštího roku, nebojkotovali.

Rezolutně se dnes Sobčaková vyjádřila o záboru ukrajinského Krymu, jímž podle ní Rusko v roce 2014 porušilo mezinárodní právo. "Z hlediska mezinárodního práva je Krym ukrajinský, v roce 1994 jsme dali slib (respektování ukrajinské celistvosti), který jsme porušili," řekla. Pro Rusko a Ukrajinu je teď důležité najít kompromis a obnovit "za každou cenu" přátelství.

Sobčaková oznámila, že členem jejího volebního týmu se stal politolog a mediální manažer Igor Malašenko, který v polovině 90. let řídil volební kampaň tehdejšího prezidenta Borise Jelcina.