Radičová potvrdila, že ve vrcholné politice zatím končí

Iveta Radičová

Iveta Radičová Zdroj: E15 Anna Vackova

Slovenská premiérka Iveta Radičová potvrdila, že nebude kandidovat v předčasných březnových volbách. Radičová Slovenské demokratické a křesťanské unii-Demokratické straně (SDKU-DS) nabídla i svůj post místopředsedkyně. O tom, zda ze strany odejde, se nezmínila. Svoji vlastní partaj však založit neplánuje.

„Do parlamentních voleb jsem vstupovala s heslem: spolu to dokážeme,“ uvedla premiérka. „Něco jsme spolu dokázali, ale nedokázali jsme to dotáhnout do konce. Proto jsem si položila otázku – můžeme si opět říct, že to spolu dokážeme? Myslím, že ne,“ konstatovala.

Socioložka Radičová se zřejmě vrátí k civilnímu životu a původnímu povolání. Úvahy o možné kandidatuře v příštím prezidentském klání v roce 2014 považuje neúspěšná uchazečka z minulých voleb za předčasné. Vysloveně však tento krok neodmítla.

Volební lídr SDKU-DS by měl vzejít ze stranických primárek, které jsou plánované na polovinu listopadu. Zatím se ale zdá, že se s předsedou strany Mikulášem Dzurindou nikdo neutká. Místopředseda strany a ministr financí Ivan Mikloš uvedl, že do boje nepůjde. Případní kandidáti mají čas na rozmyšlenou do 2. listopadu. Dzurinda zdůraznil, že SDKU-DS nadále nechce spolupracovat s opozičním Smerem-SD.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.