Radikální alžírští islamisté zabili uneseného Francouze

Alžírští islamisté zavraždili francouzského občana, kterého unesli v neděli na severu Alžírska. Paříž podle nich nesplnila ultimátum, aby ukončila nálety na pozice organizace Islámský stát (IS) v Iráku. Na internetové video s vraždou pětapadesátiletého Hervého Gourdela, jemuž teroristé usekli hlavu, upozornila americká monitorovací služba SITE. Francouzský prezident François Hollande poté jeho vraždu potvrdil.

„Tohle je naše pomsta za křižáckou francouzskou agresi proti chalífátu,“ prohlásili extremisté na čtyřminutovém záznamu. Gourdel, který před koncem nahrávky oslovil své nejbližší příbuzné jménem, ve videu obvinil Hollandea, že slepě kráčí ve šlépějích svého amerického kolegy Baracka Obamy.

Nejvyšší představitele svých zemí krátce před svou smrtí kritizovali i američtí novináři James Foley a Steven Sotloff a také britský humanitární pracovník David Hanes. Všechny tři tyto muže bojovníci Islámského státu v posledních dvou měsících zavraždili obdobným způsobem jako Gourdela. Má se za to, že proslovy, které zajatci učinili těsně před svou smrtí, připravili jejich věznitelé a že oběti je přednášely pod nátlakem.

Hollande: Byla to krutá vražda

Hollande, který je v New Yorku na zasedání Valného shromáždění OSN, dnes před novináři prohlásil, že „Gourdel byl krutě zavražděn, protože to byl Francouz a protože jeho země bojuje proti terorismu a brání lidskou svobodu před barbarstvím“.

Francouzský premiér Manuel Valls v úterý prohlásil, že Francie nebude s násilníky vyjednávat. Reagoval tak na pohrůžku únosců, že zajatého Francouze zabijí, pokud Paříž neukončí nálety proti islamistům v Iráku. K únosu se ve videu přihlásila údajná odnož IS, která se nazvala Vojáci chalífátu. Podle alžírských úřadů byl pětapadesátiletý Francouz unesen při výletu do hor asi 100 kilometrů východně od metropole Alžíru.

Zajat po pouhém dni pobytu

Gourdel byl profesionální horský průvodce a nadšený fotograf a cestovatel. Do kabylské oblasti východně od alžírské metropole dorazil teprve v sobotu, aby tam absolvoval desetidenní horskou túru.K únosu a vraždě Francouze došlo poté, co členové teroristické organizace Islámský stát vybídli své stoupence, aby útočili na občany zemí, které se účastní boje proti radikálům. Týká se to hlavně Spojených států a Francie. Tyto dvě země podnikají cílené nálety na pozice islamistů v Iráku.

Pro Francii jde v otázce rukojmích o zásadní obrat. Hollande ještě před necelým týdnem nepřímo potvrdil, že za nedávné propuštění čtyř francouzských novinářů ze zajetí v Sýrii zaplatili jako zprostředkovatelé „přátelé“. USA a Británie dlouhodobě odmítají o svých unesených občanech vyjednávat.

Nový přístup Francie, která se vojensky připojila k USA proti IS jako první ze západních spojenců, vzbudil již v internetových diskuzích v zemi galského kohouta spekulace o tom, zda Hollande a Valls tím nevyužívají možnosti, jak odvrátit pozornost veřejnosti od hospodářských problémů doma.