Radikálové přešli na Ukrajině do protiútoku, prý za podpory ruských děl

Vlajka se sovětským diktátorem Stalinem u proruských separatistů

Vlajka se sovětským diktátorem Stalinem u proruských separatistů Zdroj: ctk/AP

Povstalci na východě Ukrajiny dnes přešli do protiútoku ve snaze zastavit postup ukrajinské armády. Oznámil to ukrajinský armádní analytik Dmytro Tymčuk s odvoláním na zprávy polních velitelů. Operace vzbouřenců údajně podporuje Rusko palbou z děl a raketometů Grad. Jeden z vůdců separatistů tvrdí, že vládní vojáci jsou kvůli vysokým ztrátám demoralizovaní.

Jednotky vzbouřenců se podle Tymčuka snaží dobýt zpět území ztracená při armádní ofenzívě, která začala minulý týden. Boje se soustřeďují do okolí obcí Amvrosijivka a Illinka v Doněcké oblasti a Komyšne a Berezove v Luhanské oblasti. Ruská armáda údajně podporuje operace povstalců palbou z děl, minometů a raketometů Grad.

V Doněcku se v noci ozývala dělostřelecká palba. Bez elektřiny je už druhý den několik čtvrtí, zničeno bylo podle agentury Unian téměř 50 transformačních stanic. Ve čtyřech čtvrtích zároveň nefunguje dodávka vody. V Luhansku, další baště separatistů na východě Ukrajiny, byl v noci klid.

Demoralizovaný protivník

Igor Girkin-Strelkov, který se označuje za ministra obrany Doněcké lidové republiky, dnes v situační zprávě ohlásil tvrdé boje v okolí měst Marynivka a Dubrivka východně od Doněcka.

Vzbouřenci přišli o 50 mrtvých a zraněných, ztráty na straně ukrajinské armády a Národní gardy jsou prý několikanásobně vyšší. „Protivník je silně demoralizován,“ řekl Strelkov tiskové službě povstalců.

Ukrajinská ofenziva

Během víkendové ofenzivy ukrajinská armáda s nasazením těžkých zbraní postoupila ze severozápadu a jihu k jedné z povstaleckých bašt Luhansku. Podle informací místních médií dobyli ukrajinští vojáci město Rubižne a armádní tankové kolony pronikly do strategicky významného Severodoněcku.

Ukrajinské v neděli oznámilo, že zaznamenalo známky dalšího posilování ruských vojsk v hraničních oblastech. Ruská armáda prý zvyšovala stavy vojáků a těžké techniky v Rostovské, Belgorodské a Brjanské oblasti a na Krymu. Podle západních zdrojů se stavy ruských vojáků na hranicích s Ukrajinou pohybují kolem 12 tisíc mužů.