Radikálové získali v Iráku a Sýrii posily. Tisíc bojovníků pochází z ciziny

Irák násilí

Irák násilí Zdroj: ctk

K radikální organizaci Islámský stát (IS), která kontroluje části Sýrie a Iráku, se nedávno připojilo dalších 6 tisíc lidí. Velký muftí Saúdské Arábie označil IS za hlavního nepřítele islámu. Podle předchozích odhadů bojovalo v řadách IS na 15 tisíc lidí.

Mezi novými členy je přes tisíc cizinců. Údaje se opírají o zjištění exilové skupiny, která situaci monitoruje s využitím svých zdrojů v Sýrii. Velký muftí Saúdské Arábie Abdal Azíz Šajch řekl, že považuje IS za nepřítele islámu číslo jedna. „Extremistické myšlení, radikalismus a terorismus nemají s islámem nic společného a jejich původci jsou pro islám nepřáteli číslo jedna,“ sdělil muftí v prohlášení, které se týká také Al-Káidy.

IS je organizace sunnitských extremistů a původně se k Al-Káidě hlásila. Později se s jejím vedením ale neshodla v otázce postupu v Sýrii, kde se odmítla podřídit rozkazům Al-Káidy.

Z Libanonu dnes přišla zpráva, že tamní šíitský Hizballáh zabil při pumovém útoku jednoho z velitelů IS. Byl to Iráčan abú Abdalláh Irákí a připravoval pro skupinu sebevražedné atentátníky. Zabila ho bomba, kterou členové Hizballáhu umístili u silnice a odpálili při průjezdu automobilu s abú Abdalláhem.

Zapojila se také Sýrie

Od chvíle, kdy se do boje proti IS v Iráku vložilo americké letectvo, stupňuje nálety na pozice této skupiny na severu Sýrie také syrská armáda. Vede ji k tomu nová taktika IS. Tato skupina se dosud zaměřila na své rivaly z jiných radikálních skupin a snažila se obsadit jimi držené území. V posledních dnech ale začala ohrožovat také základny syrské armády na severu země a unášet a vraždit vojáky. Syrské letectvo se snažilo v uplynulých dnech zastavit postup IS na leteckou základnu v provincii Rakka.

Motivem nasazení syrského letectva není možná ani tak snaha zastavit IS, jako udělat z prezidenta Bašára Asada spojence USA v boji proti teroristům. Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Marie Harfová odmítla jakékoli srovnání postupu USA a syrské vlády. „Můžeme se zaměřovat na totéž, ale byl to Asadův režim, kdo umožnil IS rozvinout se do současné podoby, a právě on je odpovědný za nynější sílu (IS),“ řekla.