Radu Evropy znepokojuje údajné posilování rasismu v Německu

Demonstrace skupiny Baergida, spřízněné s hnutím Pegida

Demonstrace skupiny Baergida, spřízněné s hnutím Pegida Zdroj: ctk/ap

Rada Evropy je znepokojena údajným vzestupem rasismu v Německu. Ve zprávě, kterou vypracoval poradní výbor RE pro ochranu národnostních menšin, organizace poukazuje zejména na demonstrace pořádané na přelomu loňského a tohoto roku protiislámským hnutím Pegida.

„Situace týkající se veřejných manifestací rasismu a xenofobie se vyvinula znepokojivým způsobem,“ stojí se ve zprávě, kterou Rada Evropy zveřejnila a která hodnotí období mezi lety 2010 až 2015. Podle dokumentu „přibývá projevů antisemitismu, nevraživosti vůči Romům a islamofobních a protiimigračních nálad, stejně jako útokům vůči žadatelům o azyl“.

Zpráva připomíná protestní průvody organizované minulou zimu každé pondělí skupinou Pegida (Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu) v Drážďanech a dalších městech. Autoři zprávy dodávají, že „atmosféra nebezpečí pro muslimy a osoby pocházející z imigrace nebo menšin“, kterou vytvořily tyto pochody, připomíná „hanebné a smrtelné“ pobodání nožem Eritrejce v Drážďanech v předvečer jedné z demonstrací a jen tři dny poté, co na dveře jeho bytu někdo namaloval hákový kříž.

Podle agentury AFP závěry RE ostře kontrastují s obrázky z německých nádraží, kde byli migranti ještě počátkem září vřele vítáni. I podle různých průzkumů dnes více než 60 procent Němců podporuje přijímání uprchlíků. Zprávy RE rovněž naznačuje, že v německých školách se málo připomínají podobnosti mezi projevy nesnášenlivosti v dobách nacismu a dnes.