Raketa zasáhla letovisko Taba v Egyptě. Čedok evakuuje české turisty

Egyptské letovisko Taba

Egyptské letovisko Taba Zdroj: Profimedia.cz

Cestovní kancelář Čedok během pátku evakuuje zhruba 500 českých turistů z egyptského letoviska Taba u Rudého moře, kde v noci na pátek raketa zasáhla zdravotnické zařízení, sdělil mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake a posléze informaci potvrdila mluvčí Čedoku Kateřina Pavlíková.

„Bezpečnost našich klientů je prioritou, proto jsme se rozhodli předčasně ukončit zájezdy v hotelích kolem egyptské Taby a během dnešního dne vyslat charterové lety, aby se zpátky do České republiky vrátilo všech 500 českých turistů, které v oblasti máme,“ uvedla Pavlíková. Všichni jsou podle ní v pořádku a dostávají informace o transferech na letiště. „Aktuálně tedy organizujeme odlety a koordinaci zajišťují jak delegáti, tak naši partneři na místě,“ dodala.

Mezi zraněnými nejsou podle mluvčího ministerstva cizí státní příslušníci, tedy ani Češi. „Podle egyptských médií, a potvrzeno i našimi zdroji, mělo být zraněno šest osob,“ řekl Drake. Pro celý Egypt eviduje úřad 2580 Čechů registrovaných v cestovatelském systému Drozd. V nejbližší době vydá upozornění.

Na české velvyslanectví v Káhiře se s žádostí o evakuaci zatím neobrátil žádný občan, v případě potřeby bude možné využít lety Čedoku. „Mělo by být na každém ze tří letů zhruba 15 volných míst,“ řekl Drake. Zastupitelský úřad doporučuje v oblasti letoviska Taba dbát zvýšené opatrnosti a respektovat pokyny bezpečnostních složek.

Podle egyptských médií výbuch ve městě souvisel se současnou válkou mezi Izraelem a palestinským radikálním hnutím Hamás. Taba se nachází přes 200 kilometrů daleko od Pásma Gazy.