Raketové útoky na Saúdskou Arábii se množí, povstalci slibují další údery

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Protivzdušná obrana Saúdské Arábie sestřelila balistickou raketu vypálenou z Jemenu na objekt ropné společnosti Aramco na jihu Saúdské Arábie. Podle saúdskoarabské tiskové agentury SPA se incident stal v pondělí pozdě večer. Saúdští Arabové museli zasáhnout proti raketovému útoku také v pondělí ráno.

Na jih království střílí přes hranici šíitští povstalci z Jemenu. Saúdská Arábie velí arabské koalici, která proti nim bojuje na straně jemenské vlády. Koalice šíitům kvůli pondělní raketové palbě pohrozila ostrou odvetou.

Raketa v pondělí pozdě večer mířila podle jednoho z povstaleckých velitelů na objekt společnosti Aramco v Džázánu a údajně ho přesně zasáhla. Mluvčí koalice citovaný SPA ale tvrdil, že střela byla zneškodněna ve vzduchu. Od pátku to byl už pátý raketový útok vedený šíity z Jemenu na Saúdskou Arábii. V sobotu při zásahu města Nadžrán zemřeli tři civilisté.

V Jemenu platilo minulý týden příměří a jeho prodloužení o další týden mělo začít platit v pondělí o půlnoci místního času. „Velení koalice upozorňuje, že je třeba odpovědět pozitivně na požadavek jemenské vlády na prodloužení příměří, ale také na to, že absurdity šíitských milicí ji mohou donutit k přísným opatřením,“ citovala prohlášení arabské koalice SPA.

Tři stovky cílů

Agentura Saba, kterou ovládají povstalci, tvrdí, že na Aramco v Džázánu byla vypálena „balistická raketa Káhir-1“ jako odveta za předchozí porušení příměří. Šíité prý vytipovali v Saúdské Arábii 300 vojenských a strategických cílů, na něž jsou připraveni útočit. Arabská koalice tvrdí, že se jí v minulých měsících podařilo zničit velkou část raket šíitských povstalců, podle jemenské vlády mají šíité k dispozici stále 60 až 70 raket.

Minulý týden se konala ve Švýcarsku diplomatická jednání o ukončení jemenského konfliktu a 14. ledna mají pokračovat. Jemenský konflikt podle OSN nepřežilo na 6000 lidí a 28 tisíc osob bylo v bojích zraněno. Postiženo je jimi na 80 procent z 25 milionů občanů Jemenu.