Rakouské dráhy zadržely vlaky z Maďarska. Byly plné uprchlíků

Běženci na řecko-makedonské hranici

Běženci na řecko-makedonské hranici Zdroj: ctk/AP

Rakouské spolkové dráhy nevpustily dva vlaky směřující z Budapešti do Mnichova na území Rakouska. Podle drah byl jeden vlak plný migrantů, kteří neměli platné jízdní doklady, druhý byl nebezpečně přeplněný.

Rakouské spolkové dráhy v souvislosti s tím zdůraznily, že problém v případě jednoho z vlaků spočíval pouze v tom, že lidé ve vlaku neměli jízdenky, ne že jde o imigranty. Další z vlaků z Maďarska dráhy zadržely také kvůli jeho přeplněnosti, nyní prý stojí na hranicích v Hegyeshalomu.

Cestující v mezinárodních vlacích z Maďarska do Německa, které někteří běženci využívají, začala kontrolovat již dříve také Slovenská policie. Podle prohlášení rakouské policie nyní budou úředníci prověřovat, zda migranti ve vlaku již nepožádali o azyl v Maďarsku. Pokud zjistí, že ano, budou migranti vráceni zpět.

Uprchlíci nyní mohou v Rakousku setrvat čtrnáct dní, v rámci kterých mají možnost požádat o azyl. Ti, kteří tak neučiní, budou vráceni zpět do Maďarska.

V Budapešti prý pouštějí hromadně migranty do vlaků do Německa

Německá vláda mezitím popřela zvěsti, že jsou vypravovány „zvláštní vlaky“ přepravující azylanty z Maďarska do Německa. „Ne, žádné zvláštní vlaky nejsou,“ sdělil na Twitteru mluvčí kancléřky Angely Merkelové Steffen Seibert. „Lidé, kteří přijedou do Maďarska, se musejí zaregistrovat a žádat o azyl tam,“ napsal.

Zpravodaj Reuters předtím informoval, že tisíce uprchlíků se na nádraží v Budapešti tísní u mezinárodních pokladen ve snaze koupit si jízdenku do vlaků mířících do Rakouska a Německa. Stalo se tak poté, co se roznesla zpráva, že migranti smějí do těchto souprav nastupovat.

Státní televize M1 předtím uvedla, že běženci s platnými dokumenty a jízdenkami směli nastoupit do vlaku vypraveného dopoledne do Mnichova.