Rakousko po neúspěšném jednání vyvlastní rodný dům Hitlera v Braunau

rodný dům Adolfa Hitlera v hornorakouském městečku Braunau am Inn

rodný dům Adolfa Hitlera v hornorakouském městečku Braunau am Inn Zdroj: CC BY-SA 3.0: User:Mattes; Wikimedia

Rakouská vláda připravuje zákon, na základě kterého by mohla vyvlastnit rodný dům Adolfa Hitlera v hornorakouském městečku Braunau am Inn. Dnešnímu vydání listu Oberösterreichische Nachrichten to řekl mluvčí ministerstva vnitra. Vídeň se k tomuto kroku odhodlala po letech neúspěšného jednání s majitelkou nemovitosti.

Způsob, jakým by vyvlastnění domu mohlo proběhnout, vídeňské ministerstvo vnitra nyní prověřuje. Bude k tomu ale zřejmě nutné přijmout zvláštní zákon. Hitler se v tomto domě narodil 20. dubna 1889.

Dosavadní jednání s majitelkou Gerlinde Pommerovou nepřineslo žádný výsledek. „V uplynulých letech nám bylo čím dál tím více jasné, že vyvlastnění bude jedinou možností,“ uvedl mluvčí ministerstva vnitra Karl-Heinz Grundböck s tím, že vláda chce zabránit hlavně tomu, aby budova nějakým způsobem sloužila k oživování nacistické ideologie.

Majitelka, která dosud nabídky státu na koupi domu vždy razantně odmítala, by měla dostat odškodnění.

Prázdný dům

Hitlerův rodný dům nacisté krátce po takzvaném anšlusu Rakouska, tedy připojení země k nacistickému Německu v roce 1938, prohlásili za památku. Posléze fungoval jako výstavní síň. Pommerovi získali nemovitost v restituci v roce 1952.

Rakouské ministerstvo vnitra je od roku 1972 hlavním nájemcem Hitlerova rodného domu. Podepsalo tehdy s Pommerovou smlouvu, která mimo jiné stanoví, že dům může sloužit výhradně sociálním či administrativním účelům. Do roku 2011 v budově fungovaly chráněné dílny. Majitelka ale po celou dobu odmítala povolit přestavby, které by dům uzpůsobily potřebám postižených. Pět let je dům prázdný.

jrm spr

Vložit do schránky

Priorita
4
ID
T201604090123601
Region
Zahraniční - Evropa, EU, NATO - (mes)
Rakousko;Vídeň
Kategorie
Kriminalita a právo (zak)
Stavebnictví a reality (sta)
Politika (pol)
Klíčová slova ČTK
Rakousko
zákon
reality
historie
Hitler