Ranní check: Biden se sejde se Si Ťin-pchingem. MMF je stále pesimističtější k evropskému růstu

Americký prezident Joe Biden se má na indonéském ostrově Bali sejít s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem.

Americký prezident Joe Biden se má na indonéském ostrově Bali sejít s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Zdroj: Profimedia, E15

Čínský prezident Si Ťin-pching (23.10.2022)
Ukrajina viní po osvobození Chersonu Rusko z dalších válečných zločinů.
Ukrajina viní po osvobození Chersonu Rusko z dalších válečných zločinů.
Ukrajina viní po osvobození Chersonu Rusko z dalších válečných zločinů.
5
Fotogalerie

Dobré ráno! Je 318. den roku, svátek má Sáva, před 51 lety sonda Mariner 9 dosáhla oběžné dráhy Marsu, čímž se stala prvním lidským výrobkem, který se dostal na orbitu jiné planety než Země.

Přečtěte si nejdůležitější zahraniční zprávy dne.

✅ Zelenskyj po osvobození Chersonu nařkl Rusy z dalších válečných zločinů

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že vyšetřovatelé odhalili více než 400 válečných zločinů v regionu Chersonu, který ruské síly opustily při ústupu. Zelenskyj řekl, že byla nalezena těla vojáků i civilistů. „V Chersonské oblasti za sebou ruská armáda zanechala stejná zvěrstva jako v jiných oblastech naší země, kam se jí podařilo vstoupit,“ řekl Zelenskyj ve svém nočním videoproslovu podle BBC. „Najdeme a postavíme před soud každého vraha. Bezpochyby,“ dodal.

Od začátku války byly masové hroby nalezeny na místech jako Buča, Izjum a Mariupol. Komise OSN minulý měsíc uvedla, že na Ukrajině byly spáchány válečné zločiny, a že za velkou většinu případů porušování lidských práv nesou zodpovědnost ruské síly.

Zelenskyj obyvatele Chersonské oblasti znovu varoval, aby byli velmi opatrní, protože situace v regionu je stále velmi nebezpečná. Na mnoha místech, mimo jiné i na silnicích, jsou dosud miny, které po sobě ruské síly zanechaly.

✅ Biden se pokusí zabránit dalšímu zhoršování americko-čínských vztahů

Americký prezident Joe Biden se má na indonéském ostrově Bali sejít s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Bude to jejich první osobní schůzka od Bidenova nástupu k moci. Šéf Bílého domu se podle zasvěcených zdrojů pokusí zabránit dalšímu zhoršování americko-čínských vztahů. „Musíme jen zjistit, kde jsou červené čáry a co je pro každého z nás nejdůležitější v příštích dvou letech,“ řekl Biden podle agentury Bloomberg.

Washington však krotí před schůzkou očekávání, označuje ji spíše za první krok než okamžik k vyřešení problémů. Vztahy Spojených států a Pekingu jsou napjaté z mnoha důvodů, letos je ještě zhoršila návštěva předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové na Tchaj-wanu. Peking na ni reagoval bezprecedentním vojenským cvičením kolem ostrova, zatímco Biden zopakoval slib, že americké jednotky budou bránit Tchaj-wan před útokem.

✅ Výhled globálního hospodářského růstu je podle MMF stále temnější

Globální ekonomický výhled je ještě chmurnější, než se minulý měsíc předpokládalo, uvedl v neděli Mezinárodní měnový fond (MMF). Souvisí to podle něj se zpřísňováním měnové politiky vyvolané trvale vysokou inflací, slabým růstem v Číně a pokračujícími výpadky dodávek a potravinovou nejistotou, způsobenou ruskou invazí na Ukrajinu.

Fond minulý měsíc snížil předpověď globálního růstu pro rok 2023 na 2,7 procenta z předchozí prognózy 2,9 procenta. Ve zprávě, připravené pro summit lídrů G20 v Indonésii, MMF uvedl, že vyhlídky jsou chmurnější zejména pro Evropu. „Výzvy, kterým globální ekonomika čelí, jsou obrovské a slábnoucí ekonomické ukazatele naznačují, že jsou před námi další výzvy, “ konstatoval a poukázal i na mimořádnou politickou nejistotu.

✅ Turecká vláda viní z exploze v Istanbulu Kurdy

Turecká policie zadržela osobu, která podle ní nese odpovědnost za nedělní explozi v Istanbulu. Výbuch na rušné ulici pro pěší v centru Istanbulu zabil šest lidí a 81 dalších zranil. Ministr vnitra Süleyman Soylu z atentátu obvinil Stranu kurdských pracujících (PKK). „Podle našich závěrů nese odpovědnost za atentát teroristická organizace PKK,“ uvedl Soylu.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v neděli prohlásil, že útok „zavání terorismem“. Také poznamenal, že podle prvních informací v útoku hrála roli žena a slíbil, že viníci budou potrestáni. K výbuchu došlo v obchody a restauracemi lemované ulici Istiklal kolem 16:20 místního času (14:20 SEČ). V té době se po ulici procházeli lidé, kteří vyrazili na nákupy, turisté a rodiny.

✅ USA uvalí sankce na síť, která zajišťuje Rusku vojenské technologie

Spojené státy uvalí nové sankce na mezinárodní síť jednotlivců a společností, které pracují na zajišťování vojenských technologií pro ruskou válku na Ukrajině. Prohlásila to americká ministryně financí Janet Yellenová na okraj summitu G20 na indonéském ostrově Bali.

Nové sankce se budou týkat 14 jednotlivců a 28 dalších subjektů, včetně finančních zprostředkovatelů. Odkud dotyční pocházejí, odmítla ministryně zatím sdělit. Podrobnosti by měly být oznámeny během pondělí. „Jedná se o součást širšího úsilí narušit ruské válečné snahy a a odepřít Rusku vybavení, které potřebuje,“ řekla novinářům Yellenová.

Stane se dnes

  • Bude se konat jednání ministrů zahraničí zemí Evropské unie. Očekává se, že formálně schválí spuštění výcvikové mise pro ukrajinské vojáky dohodnuté v říjnu.
  • Uskuteční se jednání náčelníků generálních štábů armád zemí V4, kterého se zúčastní náčelník generálního štábu AČR Karel Řehka.
  • V plánu je stávka největší odborové organizace britské pošty. Protestovat kvůli nedostatečnému růstu platů budou členové organizace Communication Workers Union.
  • Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) zveřejní pravidelnou měsíční zprávu o situaci na trhu.