Ranní check: Ministři Evropské unie se shodli na masivních investicích do výroby čipů

Evropská unie chce snížit svoji závislost na dovozu čipů z mimoevropských zemí. Do odvětví investuje 43 miliard eur.

Evropská unie chce snížit svoji závislost na dovozu čipů z mimoevropských zemí. Do odvětví investuje 43 miliard eur. Zdroj: Profimedia

Americký prezident Joe Biden (vpravo) a jeho francouzský protějšek Emmanuel Macron spolu jednali ve Washingtonu.
Čínou se šíří protesty proti přísným koronavirovým opatřením. Peking od nich možná už brzy ustoupí.
3
Fotogalerie

Dobré ráno! Je 336. den roku, svátek má Blanka, před 21 lety vyhlásila po rozsáhlém finančním skandálu bankrot americká energetická společnost Enron, která v té době zaměstnávala přes 20 tisíc lidí. 

Přečtěte si nejdůležitější zahraniční zprávy dne.

Evropská unie podpoří domácí výrobu čipů

Státy Evropské unie se ve čtvrtek dohodly, že omezí import čipů z mimoevropských zemí a zároveň do roku 2030 zdvojnásobí svůj podíl na světovém trhu. Sedmadvacítka chce také přinést do tohoto odvětví investice ve výši 43 miliard eur, tedy více než bilion korun z veřejných i soukromých zdrojů. Konečnou podobu návrhu, označovaného jako „Chips Act“ unijní ministři dojednají v příštím roce společně s Evropským parlamentem. Nedostatek čipů působí v posledních dvou letech závažné potíže řadě podnikatelských sektorů, od automobilek až po výrobce elektroniky.   

Čína polevuje ve striktních opatřeních proti covidu

V Číně se objevují náznaky, že tamní vláda brzy ustoupí od své politiky nulového covidu, která dlouhodobě brzdí čínské hospodářství a v posledních dnech vyvolala v zemi rozsáhlé protesty. Podle agentury Bloomberg by o tom mohlo rozhodnout nejvyšší vedení Komunistické strany Číny na svém nadcházejícím setkání, které se každoročně koná na začátku prosince. Například šéf čínské centrální banky I Kang v pátek prohlásil, že „banka se nyní soustředí na posílení růstu“.   

Biden a Macron slíbili potrestat ruské válečné zločiny 

Americký prezident Joe Biden a jeho francouzský protějšek Emmanuel Macron se na své včerejší schůzce ve Washingtonu zavázali, že přinutí Rusko, aby se zodpovídalo ze široce zdokumentovaných válečných zločinů, kterých se jeho armáda dopouští na Ukrajině. Biden zároveň uvedl, že s ruským prezidentem Vladimirem Putinem bude jednat pouze pokud prokáže úmysl ukončit současnou válku, což podle Bidena zatím neudělal. 

Evropské i americké akcie uzavřely smíšeně

Americké akciové trhy se ve čtvrtek na směru neshodly. Index Dow Jones se snížil o 0,56 procenta. S&P 500 odepsal 0,09 procenta. Nasdaq Composite se nicméně o 0,13 procenta zvýšil. Podobná nerovnováha včera panovala také na burzách v západní Evropě. Zatímco londýnský benchmark FTSE 100 klesl o 0,19 procenta, německý DAX či francouzský CAC 40 uzavřely obchodování v zisku. První stoupl o 0,65 procenta a druhý zpevnil o 0,23 procenta. 

Stane se dnes

  • Majitel americké internetové společnosti Twitter Elon Musk avizoval, že na stejnojmenné sociální síti dnes provizorně spustí funkci předplatného pro ověřovací ikonu. Původní modrá ikona by měla mít nově i více barev.
  • Spolkový sněm bude hlasovat o tom, aby dobře integrovaní cizinci bez zajištěného statusu získali možnost trvalého pobytu v Německu.
  • Spojené státy zveřejní data o vývoji nezaměstnanosti v zemi za listopad.