Ranní check: Německo musí při znárodnění Uniperu prodat několik elektráren

Německý stát může odkoupit plynárenskou společnost Uniper. Musí se však zbavit uhelné elektrárny Datteln 4.

Německý stát může odkoupit plynárenskou společnost Uniper. Musí se však zbavit uhelné elektrárny Datteln 4. Zdroj: Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vlevo) navštívil Washington. Setkal se s prezidentem USA Joe Bidenem a promluvil ke kongresmanům.
Zelenskyj předal dosluhující předsedkyni Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové a viceprezidentce Kamale Harrisové ukrajinskou vlajku, podepsanou vojáky na frontě.
Boty od Nike jdou před Vánoci na dračku. Americká společnost navýšila čtvrtletní tržby o sedmnáct procent.
Železniční dopravu ve Francii ochromí v příštích dnech stávky zaměstnanců.
5
Fotogalerie

Dobré ráno! Je 356. den roku, svátek má Šimon, před 140 lety vytvořil americký podnikatel a vynálezce Thomas Alva Edison první elektricky osvícený vánoční stromeček. 

Přečtěte si nejdůležitější zahraniční zprávy dne.

Zelenskyj hovořil v Kongresu, část republikánů nenadchl

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je na návštěvě Spojených států. Jedná se o jeho první zahraniční cestu od vypuknutí války. Zelenskyj se ve Washingtonu setkal se svým americkým protějškem Joe Bidenem a v noci na dnešek promluvil ke Kongresu. Ve svém projevu poděkoval Američanům za podporu Ukrajiny v boji proti Rusku a zároveň poprosil o další dodávky zbraní, zejména tanků a stíhaček. Podle světových agentur se snažil válku vykreslit jako ukrajinský boj za svobodu proti teroristickému režimu v Moskvě. Ačkoli si jeho řeč vysloužila několik hlasitých potlesků vestoje, část kongresmanů se jí vůbec nezúčastnila a někteří čelní představitelé Republikánské strany reagovali na slova Zelenského vlažněji.

Vánoce ve Francii komplikují stávky dopravců

Dopravu ve Francii ochromí přes vánoční svátky stávky železničářů. Státní dopravce SNCF informuje na svých webových stránkách, že ve čtvrtek a o víkendu proto nepojede třetina jeho vysokorychlostních vlaků TGV. Potíže může cestujícím způsobit také stávka britských železničářů společnosti Eurostar, která zajišťuje spojení mezi Francií a Británií. Protestovat za vyšší mzdy chtějí i zaměstnanci aerolinek Air France. Mluvčí francouzské vlády Olivier Véran podrobil účastníky protestů kritice a připomněl, že mnohé rodiny se nemohly poslední dvoje Vánoce setkat kvůli pandemii. „Vánoce nemají být časem stávek, ale příměří. Teď není vhodná chvíle na to brát si Francouze jako rukojmí,“ uvedl Véran.         

Uniper musí prodat elektrárnu Datteln 4, rozhodl Brusel

Evropská komise ve středu schválila plán Německa na zestátnění plynárenského gigantu Uniper, který se ocitl kvůli současné energetické krizi na pokraji bankrotu. Německá vláda tak může převzít 99 procent akcií Uniperu. Brusel si však zároveň stanovil tvrdé podmínky. Společnost se například bude muset zbavit uhelné elektrárny Datteln 4 v Severním Porýní-Vestfálsku, ačkoli tento závod funguje teprve od roku 2020 a je považován za jeden z nejmodernějších svého druhu. Firma také musí prodat plynovou elektrárnu v maďarském Gönyű.   

Boty od Nike jdou na dračku, akcie firmy vyskočily o 13 procent

Americký výrobce sportovního oblečení a obuvi Nike překvapil investory vynikajícími hospodářskými výsledky za druhé finanční čtvrtletí. Tržby firmy mezi zářím a listopadem meziročně vzrostly o sedmnáct procent na 13,3 miliardy dolarů, zhruba 302 miliardy korun. Cenné papíry Niku v reakci na to ve středu posílily o necelých třináct procent na 115,78 dolaru za akcii a pomohly podpořit pozitivní náladu na amerických burzách. Akciový index S&P 500 včera zpevnil o 1,49 procenta, Dow Jones přidal 1,6 procenta a Nasdaq Composite se zvýšil o 1,54 procenta.     

Stane se dnes 

  • Bývalá místopředsedkyně Evropského parlamentu Eva Kailiová předstoupí před soud, kde bude rozhodnuto, zda má řecká politička zůstat ve vazbě, zatímco bude vyšetřována z korupce.
  • Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii Rafael Grossi navštíví Moskvu. Bude zde jednat o vytvoření ochranné zóny okolo okupované Záporožské jaderné elektrárny na Ukrajině. S ruským prezidentem Vladimirem Putinem se podle Kremlu však nepotká. 
  • Turecká centrální banka oznámí výsledek svého zasedání k měnové politice. Očekává se, že základní úrokovou sazbu ponechá na devíti procentech, přestože míra inflace v zemi přesahuje 80 procent.
  • Vyjde konečná zpráva o vývoji hrubého domácího produktu Spojených států za třetí čtvrtletí.