Británie porušuje brexitovou dohodu, rozhodl soud v Londýně. Ministerstvo vnitra se odvolá

Britský systém, který nutí občany Evropské unie opakovaně žádat o status usedlíka, je nezákonný, rozhodl londýnský soud.

Britský systém, který nutí občany Evropské unie opakovaně žádat o status usedlíka, je nezákonný, rozhodl londýnský soud. Zdroj: Wikimedia

Britský premiér Rishi Sunak
Britský premiér Rishi Sunak s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským
3
Fotogalerie

Britská vláda porušuje dohodu o vystoupení z Evropské unie, když nutí unijní občany, aby znovu žádali o právo žít a pracovat ve Spojeném království. Ve středu o tom rozhodl londýnský vrchní soud. Britské ministerstvo vnitra oznámilo, že se proti verdiktu odvolá s tím, že se podmínky pro občany Evropské unie žijící v Británii zatím nezmění.

„Občané Evropské unie jsou naši přátelé a sousedi a zajištění jejich práv ve Spojeném království bereme velmi vážně. Náš systém dokonce překračuje závazky sjednané v brexitové dohodě, chrání práva unijních občanů a nabízí jim cestu, jak se usadit v Británii. Rozhodnutím soudu jsme zklamáni,“ uvedl náměstek britského ministra vnitra Simon Murray.

Žalobu proti ministerstvu podala na začátku listopadu organizace Independent Monitoring Authority (IMA), která se zabývá dohledem nad právy občanů. Podle ní je současný systém nezákonný. 

Co jste nevěděli o britském premiérovi Rishi Sunakovi:

Video placeholde
• Videohub

Britové v březnu 2019 spustili takzvaný The EU Settlement Scheme, jenž po občanech Evropské unie, kteří chtějí žít a pracovat ve Spojeném království, požadoval, aby nejpozději do konce června 2021 požádali o udělení statusu usedlíka. Ten jim zajišťuje zachování týchž práv jako v době, kdy Británie byla součástí evropského bloku.

Jedinci, kteří v zemi pobývají nepřetržitě pět let a více, získali status usedlíka okamžitě. Ostatní mohli požádat o předběžný status a po uplynutí pětileté lhůty získat postavení usedlíka také, musejí však o ně znovu zažádat. Právě tuto část procesu IMA kritizuje, neboť lidé, kteří si žádost zapomenou podat, automaticky ztratí základní práva, jako je žít v Británii, pracovat zde nebo studovat. Daná povinnost se týká zhruba 2,6 milionu osob.

Ve Spojeném království žilo před brexitem až sto tisíc Čechů. Status usedlíka jich získalo přes 37 tisíc. Kolik Čechů se vrátilo do vlasti, není jasné, protože občané nemají povinnost hlásit to úřadům.