Ransdorf byl prý ve Švýcarsku obviněn. Jeden z kompliců skončil ve vazbě

Miloslav Ransdorf

Miloslav Ransdorf Zdroj: ctk

Švýcarské úřady obvinily českého europoslance Miloslava Ransdorfa a tři Slováky z majetkové trestné činnosti. Napsal to dnes zpravodajský web Aktuality.sk s odvoláním na mluvčí státního zastupitelství kantonu Curych, podle níž byly čtyři osoby obviněny a jedna skončila ve vyšetřovací vazbě. Jeden ze Slováků, kterého švýcarské úřady propustily, ale portálu zase řekl, že obvinění bylo později staženo. Podle něj nešlo o žádný podvod ani o „židovské peníze“.

Čtveřici zadržela švýcarská policie v curyšské bance ve čtvrtek a vyslýchala ji kvůli podezření z finančního podvodu.

Slovenský list Denník N napsal, že peníze na bankovním účtu mohly patřit dědici nejmenovaného nacistického pohlavára. Dědic má prý iniciály V.H. Denník N citoval starostu slovenské obce Ivanka pri Nitre Ľuboše Gála, který příslušné dokumenty o účtu prý viděl již před dvěma lety, ale nepokládal je za věrohodné.

Jeden z propuštěných Slováků ovšem Aktuality.sk řekl, že peníze na účtu patřily rodině českého občana, který v minulosti emigroval do Švýcarska a jemuž příbuzní odkázali značný majetek. „Nejde o žádné židovské peníze. Jde o peníze strýčka toho Čecha, který byl váženým švýcarským podnikatelem,“ řekl. Část dědictví, a to pozůstalost po tetě, byla českému občanovi prý již vyplacena, větší majetek mu ale údajně zanechal jeho strýc. Slováky dědic prý požádal o pomoc při vyřízení celé záležitosti.

Prostředník Ransdorf

Osobu s iniciálami V.H. ve svém stanovisku k případu zmínil také Ransdorf. Chtěl prý pouze zprostředkovat komunikaci mezi bankou Zürcher Kantonalbank a jejím klientem V.H., od něhož měl plnou moc. Nevysvětlil ovšem, jaký má k V.H. vztah. „Mám čisté svědomí a ničeho, co by bylo v rozporu se zákonem, jsem se nedopustil,“ uvedl v nedělním prohlášení Ransdorf. Na svobodu se dostal v sobotu a odjel do Česka.

Gál, nástupce předchozího starosty obce Petera Guzmického, jenž byl podle Denníku N jedním ze zmiňovaných Slováků zadržených ve Švýcarsku, řekl, že měl možnost nahlédnout do dokumentů o bankovním účtu i o dědickém řízení ve prospěch osoby s iniciálami V.H. Ta má být dědicem významného nacistického funkcionáře. Na účtu ve švýcarské bance by podle Gála měla být uložena mnohem vyšší částka než 350 milionů eur (9,45 miliard korun), o které se v souvislosti s incidentem ve švýcarské bance zmiňovala slovenská média. „Líčili mi to tak, že ten nacistický pohlavár již dávno nežije a V.H. má být jeho jediný dědic. Část peněz na účtu měla být ze zbrojařského průmyslu a část z patentů,“ řekl Gál.

Guzmický zůstal posledním zadrženým ze zmiňované čtveřice. Bývalý starosta byl v minulosti obviněn pro podezření z protiprávního nakládaní s pozemky.

Bankovní analytik Vladimír Vaňo případ přirovnal k podvodným e-mailům, ve kterých údajný bankéř z Nigerie informuje o tom, že disponuje účtem po zesnulé osobě a příjemci e-mailu slibuje odměnu.