Ratingová agentura Turecku nevěří. Nečekaně mu snížila hodnocení

Turecká lira

Turecká lira Zdroj: profimedia.cz

Istanbul
2
Fotogalerie

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's nečekaně snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Turecka hlouběji do spekulativní kategorie. Své rozhodnutí zdůvodnila obavami o výhled inflace a propadem turecké liry. Rating snížila o jeden stupeň na BB-/B. Turecký ministr financí označil rozhodnutí za politicky motivované, uvedla agentura Reuters.

Analytici S&P upozornili, že rating snížili mimo pravidelně naplánovaný přezkum. To ukazuje na rostoucí obavy.

Turecký ministr financí Naci Agbal v rozhovoru na televizní stanici NTV uvedl, že načasování změny ratingu vyvolává dojem, že rozhodnutí bylo přijato s politickými cíli. Prezident Recep Tayyip Erdogan totiž minulý měsíc nečekaně vyhlásil předčasné parlamentní a prezidentské volby, které se mají konat v červnu, téměř o rok dříve. Pokud ve volbách uspěje, vrátí se do prezidentského úřadu s novými, rozsáhlými pravomocemi, které byly jen těsně schváleny v loňském referendu.

"Snížení odráží naše obavy ohledně zhoršujícího se výhledu inflace a ohledně dlouhodobého poklesu a nestability směnného kurzu v Turecku," uvedla S&P. Dodala, že se obává také zhoršení vnějšího postavení Turecka a rostoucího napětí v zadluženém soukromém sektoru. Ani poslední zásah centrální banky z minulého týdne podle názoru agentury nebude stačit ke snížení inflace na cílových pět procent nebo omezení nestability směnného kurzu.

Neochota centrální banky výrazně zpřísnit měnovou politiku v době, kdy míra inflace přesahuje deset procent zvýšila obavy, že podléhá vlivu prezidenta Erdogana. S&P to zmínila i ve svém prohlášení, když uvedla, že centrální banka čelí rostoucímu politickému tlaku.

Kvůli poklesu turecké liry vůči dolaru nastanou pro soukromý sektor těžké časy, protože musí splácet dluh v zahraničních měnách. Vývoj kurzu negativně ovlivní i vládní dluh, z něhož je 40 procent v zahraničních měnách. Mnoho velkých tureckých firem se už snaží své dluhy restrukturalizovat.

"To snížení odráží náš názor, že přehřátá turecká ekonomika, která roste díky úvěrům, čelí riziku tvrdého přistání," dodala S&P.

Úvěrový rating je důležitým vodítkem pro investory. Ukazuje jim zejména, jaká je pravděpodobnost, že ten který úvěr bude řádně a včas splacen. Čím je rating vyšší, tím lépe je dlužník vnímám v očích věřitelů a je pravděpodobnější, že si bude schopen zajistit i levnější půjčky. Pokud je rating, jako v případě Turecka, ve spekulativním pásmu, nemohou do dluhopisů daného subjektu investovat velcí institucionální investoři, jako například penzijní fondy.